Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 12°C
Az Bulutlu
Adana
12°C
Az Bulutlu
Pts 14°C
Sal 16°C
Çar 17°C
Per 18°C

CHP nasıl kazandı? Seçmenlerden AK Parti’ye 3 tepki

CHP nasıl kazandı? Seçmenlerden AK Parti’ye 3 tepki
2 Nisan 2024 16:14 | Son Güncellenme: 2 Nisan 2024 16:30
A+
A-

CHP uzun yıllardır alamadığı illerde seçimleri nasıl kazandı? AKP ne oldu da bu seçimi kaybetti? Seçim sonuçlarına, el değiştiren illere bakınca “geçim” derdinin seçimde belirleyici olduğunu görülüyor. AKP seçmeni kötü ekonomi politikasına “kırmızı kart” gösterdi, sandığa “tepki” damgasını vurdu.

Mayıs 2023 seçimlerinden sonraki ekonomi politikaları 31 Mart seçimlerine damga vurdu. Enflasyonla mücadelede fatura ücretlilere kesildi. Aynı oranda servetlerden tasarruf ve fahiş fiyatlamaya müdahale edilmedi. Yüksek enflasyonun yanına durgunluk eklendi. 9 ay içinde seçim sonuçları tersine döndü.

Mayıs 2023’te yapılan genel seçimlerden birinci çıkan AK Parti, çok istediği İstanbul ve Ankara’yı alamadığı gibi Bursa, Balıkesir ve Denizli gibi üretici şehirlerini kaybetti. Böylece, 2002’den bu yana ilk kez seçimden birinci parti olarak çıkamadı.

Koronavirüs salgını, küresel ekonomik kriz ve ardından depremin yarattığı ağır ekonomik sorunlara çözüm üretemeyen AK Parti hükümetine seçmenden sert uyarı geldi. Türkiye’nin ekonomik çarklarının döndüğü belli başlı büyükşehirlerde seçmen AK Parti’ye görev vermedi.

Mehmet Şimşek’in bakanlığa getirilmesiyle “rasyonel” yöntem olarak dile getirilen politikalarla ücretli çalışanlar ve emeklilerin önüne kemer sıkma konurken servet sahiplerine kemer sıktıracak gelir vergisi veya enflasyon ortamda fahiş fiyatlamayı önleyecek piyasa müdahaleleri tercih edilmedi.

Mayıs 2023 seçimlerine girilirken yıllık enflasyon oranı yüzde 38 düzeyindeydi. Enflasyonla mücadele yöntemi olarak seçilen sıkılaştırma politikaları ise çare olmadı. 31 Mart seçimlerine Türkiye İstatistik Kurumu verisiyle yüzde 67’lik enflasyon oranıyla girildi. Gıda fiyatları dünyada yüzde 0,7 düşerken Türkiye’de yüzde 71 arttı.

SEÇMENLERDEN AK PARTİ’YE 3 TEPKİ

Seçmen iktidara tepkisini üç farklı şekilde ortaya koydu. İlk kesim sandığa gitmeyerek tavır aldı. İkinci kesim, tepkisini geçen seçimde ittifak içinde olan Yeniden Refah Partisi’ne oylarını yönlendirdi. Üçüncü kesim ise, AK Parti karşısında kazanma ihtimalini yüksek gördüğü CHP’ye oy vererek tepki gösterdi.

Bu durum ise akıllara “Halk yağmurdan kaçarken doluya mı tutuldu?” sorusunu getirdi.

EKONOMİK KRİZ VE DEM İTTİFAKI

Kent ittifakı söylemiyle CHP – DEM Parti ile bazı il ve ilçelerde iş birliği çok tartışıldı. Ancak CHP’nin Bursa, Balıkesir, Afyonkarahisar, Denizli, Kırıkkale gibi kazandığı illere bakıldığında seçimlerin kazanılmasında DEM iş birliğinden ziyade kötü ekonomi yönetiminin belirleyici olduğu görüldü.

Şimdi gözler seçim sonuçlarını “irtifa kaybı” olarak gören Erdoğan’da. “Güvenim tamdır” dediği küresel güçlerin beğendiği Mehmet Şimşek ile uyguladığı ekonomi politikalarına devam mı edecek yoksa üreticilerden gelen mesaja uygun mu hareket edecek?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.