Kişilik notları !
Kişilik meselesi nedir? Kişilik nasıl oluşur ?Kişilik bir birikim sonucu mu oluşur yoksa belirli bir yaşa kadar mı oluşur? Bazıları kişiliğin birikim sonucu oluştuğunu söyler. Oysa ki ne yaygın bir yanılgıdır.
Vazgeçtiklerimiz, kaldırıp çöpe attığımız veya sırtımızı dönüp gittiğimiz ne varsa orada başlar kişiliğimiz. Bundan dolayı da günümüz insanı biraz da kişiliksizdir.
Durmadan biriktirir çünkü vazgeçemez ve gidemez.
Aslında durmadan düşünen kişi benliğinden de kopamaz..
Bazen de insanlar düşünerek özgürleşeceğini düşünür. Özellikle de okumuş yazmış olanlar.
Ne yazık ki kıyaslamaya duyduğumuz ilgi kişiyi kısa zamanda belirli kalıplara hapseder.
Artık düşüncesi beynindeki bloklara takılmıştır.
Bazen de bir bakarız ki; yaşlı adam erdemden bahseder. Herkese kızar, bağırıp çağırır. Hiç şüphe yok ki imanı yerinde ama oldukça cimri. Gerçeği biliyor ama gerçekle buluşmaktan özellikle kaçınıyor. Belli ki erdemin sertliği ile iyiliğin yumuşaklığıyla harman olmakta oldukça geç kalmış.
Durmadan konuşuyoruz hem de hiç durmadan ve dinlemeden. Tahammül bile edemeden. Ne yana baksak gevezelik,boş konuşmak sular seller gibi…Cahillik zirvede ama herkes filozof nasıl oluyorsa.
Bazen insan aynı anda birbirine zıt düşünceleri savunabilmekte hem de bilgece bir tavırla karşısındaki dinlemeden,anlamadan.Bu nasıl bir kişiliktir ki….
Böyle olunca gerçeği ulaşmak yerine ondan uzak duruyoruz. Hem kendimizi hem de toplumu kandırıyoruz.Neden böyleyiz peki…Neden? Söyleyecek gerçek bir sözümüzün kaldığında duyduğumuz şüpheyi bastırmak için midir?
Bir karikatür de…Adam diyor ki bu cahillik ne kadar güzel bir şey. Niye mi çünkü her şeyi biliyorsun.Toplum ne yazık ki bu hale getirildi.
Etrafımıza bir bakalım adam her şeyden anlıyor; Futbol uzmanı, teknik direktör, şehircilik uzmanı, imar işlerini gayet iyi bilir, araştırmacı romancı, ressam v.s. diyerek uzatabiliriz.
Ama okuma ,araştırma, dinleme, anlama hiç yok fakat özgüven tavanda nasıl mı?
Cahilce ve birazda aptal cesareti değil mi? Bu da bir kişilik örneği değil mi.
Gerçeklerden uzaklaştıkça kişilikten den de o kadar uzaklaşırız.
Gerçek her şeyin üstündedir gerçeklerden uzaklaştıkça yapay kişilikler oluşur.