Dolar 34,0756
Euro 38,0651
Altın 2.834,29
BİST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 30°C
Yağmurlu
Adana
30°C
Yağmurlu
Cum 29°C
Cts 26°C
Paz 30°C
Pts 31°C

Hızlı tren köprüsü inşaatı nedeniyle DSİ, Seyhan Nehri yatağına su veremiyor

Hızlı tren köprüsü inşaatı nedeniyle DSİ, Seyhan Nehri yatağına su veremiyor
24 Ağustos 2024 17:31
A+
A-

Adana’nın incisi Seyhan Nehri üzerinde yapımı devam eden hızlı tren köprüsü nedeniyle, nehir yatağına bir süredir DSİ tarafından su verilemiyor. Bu nedenle oluşan görüntü kirliliği bazı ulusal medya kuruluşlarında haber konusu oldu.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, konuyla ilgili Seyhan Nehri kenarında yaptığı açıklamada, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin ortaya çıkan olumsuz görüntülerle bir ilgisinin bulunmadığını belirtti.

Başkan Zeydan Karalar şunları söyledi: “Seyhan Nehri Adana’nın en önemli değerlerinden bir tanesi ve görsel açıdan da, bölge tarımına yönelik sulama açısından da olağanüstü önemli bir kıymetimiz. Seyhan Nehri’nin üzerinde hızlı tren köprü inşaatı devam ettiği için aylardır su kesik. Nehir yatağına su verilmemesi nedeniyle hem görsel açıdan çok olumsuz bir tablo oluşuyor hem de bataklığa dönüşüyor. Köprü inşaatını yapan firmaya çağrım; köprü bacaklarının bir an önce bitirilmesi ve DSİ’nin Seyhan nehri yatağına yeniden su vermesini sağlamaları yönünde. Böylece Adana için vazgeçilmez olan harika Seyhan nehri görüntüsüne yeniden kavuşalım.”

Başkan Zeydan Karalar şöyle devam etti: “Bazı ulusal basın kuruluşlarına yansıyan Seyhan Nehri yatağının susuz, kuru ve olumsuz görüntüsü, Hızlı Tren Köprüsü inşaatından kaynaklı suyun kesilmesi nedeniyle oluştu. Köprü inşaatını yapan firmaya, çalışmalarını hızlıca bitirmeleri ve DSİ’nin nehir yatağına suyu yeniden vermelerini sağlamaları konusunda çağrı yaptık. Çünkü DSİ nehir yatağında çalışma varken suyu bırakamaz. Yine de DSİ’den rica ettik ve suyu yeniden verene kadar nehir yatağının olabildiğince temiz kalması ve kötü görüntünün ortadan kaldırılması konusunda harekete geçmeleri için ricada bulundum. Bunun gereğini yerine getireceklerine inanıyorum. Seyhan Nehir yatağıyla ilgili kontrol tamamen DSİ’de ve Adana Büyükşehir Belediyesi’nin burada çalışma yapma imkanı yok.”

DSİ’DEN AÇIKLAMA

Seyhan Nehri Yatağındaki Kirlilikle İlgili DSİ’den Açıklama: “Temizlik Çalışmaları Başladı”

Adana şehir merkezinde Seyhan Nehri yatağındaki aşırı kirlilikle ilgili olarak 23 Ağustos 2024 tarihinde ulusal medya kanallarında çıkan haberler üzerine, Devlet Su İşleri (DSİ) 6. Bölge Müdürlüğü, kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bir açıklama yaptı.

DSİ’nin açıklamasında, “Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı” kapsamında Seyhan Nehri yatağında yapılan köprü çalışmaları nedeniyle yaklaşık dört aydır nehir yatağına yalnızca can suyu bırakıldığı belirtildi. Nehir yatağının genişliği nedeniyle bırakılan can suyunun, yatağın tamamını temizlemekte yetersiz kaldığı ve bu durumun kirliliğe yol açtığı ifade edildi.

Açıklamada, hızlı tren köprü çalışmaları nedeniyle nehir yatağının haberlere konu olan bölümlerinin tamamen suyla doldurulamadığı ve can suyu ile beslenen bitkilerin aşırı büyüyerek görüntü kirliliğine sebep olduğu vurgulandı. Ayrıca, nehir yatağının suyla doldurulmasının tarım arazilerine verilmesi gereken suyun israfına yol açacağı ve tren yolu köprüsü çalışmalarını aksatacağı belirtildi.

DSİ, kirliliğin giderilmesi için mevcut imkanlar dahilinde üç iş makinası ile temizlik çalışmalarına başlandığını ve en kısa sürede kirliliği oluşturan etkenlerin ortadan kaldırılacağını duyurdu.

DSİ 6. Bölge Müdürlüğü’nün açıklamasında, “Nehir yatağının suyla doldurulmasının mümkün olmamakla birlikte, başlatılan temizlik çalışmalarıyla kirliliği oluşturan etkenler en kısa sürede ortadan kaldırılacaktır” denildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.