Dolar 34,0713
Euro 38,0672
Altın 2.832,60
BİST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 30°C
Yağmurlu
Adana
30°C
Yağmurlu
Cum 29°C
Cts 26°C
Paz 30°C
Pts 31°C

DOKUFORM Başkanı Utku Sağılır: “Vatanını seven çöpünü çöpe atar”

DOKUFORM Başkanı Utku Sağılır: “Vatanını seven çöpünü çöpe atar”
9 Eylül 2024 17:37
A+
A-

Doğayı ve Çevreyi Koruma Okumayı Sevdirme Platformu (DOKUFORM) Başkanı Utku Sağılır, çevre temizliğinin önemine dikkat çekerek, ülkemizdeki doğal güzelliklerin korunmasının her bireyin sorumluluğu olduğunu vurguladı. Sağılır, ülkemizde nehirler, göller, sulama kanalları ve diğer doğal kaynakların ciddi şekilde kirletildiğini belirtti.

“Ülkemizde nehirlerimiz, göllerimiz, denizlerimiz, sokaklarımız, caddelerimiz ve parklarımız, çeşitli atıklarla dolup taşıyor,” diyen Sağılır, “Çekirdek kabuklarından sigara izmaritlerine, pet şişelerden ambalajlara kadar geniş bir yelpazede çöpler gelişigüzel bir şekilde atılıyor. Bu durum, çevremizdeki doğal kaynakların hızla kirlenmesine neden oluyor.” ifadelerini kullandı.

Sağılır, bu sorunun sadece ülkemizle sınırlı olmadığını, dünya genelinde benzer sorunlarla karşılaşıldığını ifade ederek, “Batı ülkeleri çöp yönetimi konusunda önemli ilerlemeler kaydetmiş olsa da, 2024 Paris Olimpiyatları’nda gördük ki sanayi atıkları bile temizlenmemiş nehirlerde yüzme yarışlarına katılan sporcuların sağlığını etkileyebiliyor.” dedi.

DOKUFORM’un çevre bilincini artırmak ve toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Sağılır, “Toplum bilinçlenmeden, temiz kıyılar, nehirler ve göller görmek hayal olmaya devam edecek. Çöpü çöpe atma kültürü ve atıkların ayrıştırılması bilinci, ülkemizde küçük yaşlardan itibaren kazandırılmalı. Bu konuda hükümet, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının seferber olması gerekiyor.” diye konuştu.

Sağılır, “Doğayı ve çevreyi koruma amacıyla toplumsal farkındalık oluşturmak ve bilinç geliştirmek için DOKUFORM olarak kararlılıkla çalışıyoruz. Her bireyin çevresel sorumluluklarını yerine getirmesi, ülkemizin su, atmosfer ve toprağını koruma görevini yerine getirmesi büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.

Son olarak, Sağılır, “Vatanını seven herkes çöpünü çöpe atar. Sanayiciler atıklarını arıtır ve bertaraf eder, denizciler mavi vatanına sintine bırakmaz, şehirde yaşayan vatandaşlar ise çöpünü çöp kutusu bulana kadar cebinde taşır. Çocuklarımıza temiz bir ülke bırakmak hepimizin önceliği olmalı” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.