Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 13°C
Hafif Yağmurlu
Adana
13°C
Hafif Yağmurlu
Paz 13°C
Pts 14°C
Sal 16°C
Çar 17°C

Acemoğlu’nun Neoliberal Paradigması: ‘Ulusların Düşüşü’ mü bağımlılığın yükselişi mi?

Acemoğlu’nun Neoliberal Paradigması: ‘Ulusların Düşüşü’ mü bağımlılığın yükselişi mi?
16 Ekim 2024 10:23
A+
A-

Nobel ödülü verilen Daron Acemoğlu, hukuk, demokrasi, insan hakları gibi içi boşaltılmış, emperyalist müdahaleci kavramları öne çıkarıyor. Böylece sömürü düzenini gizliyorDaron Acemoğlu, özellikle Batı’da ekonomi alanında geniş bir kitle tarafından saygı görse de onun ekonomik reçeteleri ve tarih anlayışı, derinlemesine incelendiğinde küresel neoliberal düzeni meşrulaştıran ve emperyalist sömürü mekanizmalarını gizleyen bir nitelik taşımaktadır.Acemoğlu’nun neoliberal bakış açısı, “hukukun üstünlüğü”, “demokrasi” ve “insan hakları” gibi ABD tarafından içi boşaltılmış ve emperyalist müdahaleciliğin önünü açan kavramları ön plana çıkarırken, küresel sömürü mekanizmalarını ve özellikle Amerikan emperyalizminin rolü örtbas edilmektedir. Acemoğlu gibilerin tarihsel rolü de burada saklıdır.

Acemoğlu’nun aldığı Nobel Ekonomi Ödülü de neoliberalizmin ve Batı’nın çıkarlarını savunan akademisyenlere verilen ödüllerin sadece “liyakat” temelinde değil, ideolojik bir seçicilikle dağıtıldığını ortaya koymaktadır.

Acemoğlu, bu bağlamda “neoliberal amentünün sözcüsü” ve Batı’nın “ekonomik tetikçisi” olarak öne çıkmaktadır. Nobel Komitesi’nin sosyal bilimlerde yaptığı bu tercihler, Nobel’in Batı hegemonyasını sürdüren ideolojik araçlardan biri olduğunu sürekli teyit etmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.