Çukurova’nın beyaz altını kitap oldu!
Adana’nın simgesi haline gelen pamuk, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eczacılık Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Serpil Demirci Kayıran ve Prof. Dr. Yusuf Kenan Haspolat’ın editörlüğünde “Adana ve Pamuk” adıyla kitaplaştırıldı. Çukurova’nın tarım ve kültür mirasını bilimsel bir bakış açısıyla ele alan bu eser, online platformda ücretsiz olarak okuyucularla buluştu.
Adana’nın Tarihi ve Pamuğun Önemi Ele Alındı
Kitap hakkında açıklama yapan Doç. Dr. Serpil Demirci Kayıran, “Adana ve Pamuk” kitabının Çukurova bölgesinde pamuğun tarihsel serüvenine ışık tuttuğunu belirtti. Kitapta, pamuğun Adana’ya gelişi, tarımı, hastalık ve zararlıları, genel özellikleri ve dünyadaki yayılışı gibi konuların yanı sıra, pamuğun eczacılık ve biyoteknolojideki yeri gibi bilimsel yönlerine de yer verildi.
Pamuğun Latince adı olan Gossypium hirsutum ile binlerce yıllık kültüre sahip bir bitki olduğunu ifade eden Doç. Dr. Kayıran, şu bilgileri aktardı:
“Pamuğun Türkiye’de ilk kez Adana’da 1500’lü yıllarda yetiştirildiğine dair kayıtlar mevcut. Ancak, tarımının gerçek anlamda 19. yüzyılda başladığını söyleyebiliriz. Adana kültürüyle özdeşleşmiş olan pamuk, bölgenin kültürel ve ekonomik yapısında önemli bir yere sahiptir. Adana’da pamuk üzerine Türkçe bir kaynak bulunmaması, bu kitabı yazmamız için bizi teşvik eden en önemli unsur oldu.”
Kitap Ücretsiz Erişime Sunuldu
“Adana ve Pamuk” kitabı, ResearchGate üzerinden ücretsiz olarak erişime açıldı. Doç. Dr. Kayıran, kitabın Adana Ticaret Borsası tarafından Coğrafi İşaret tescili alınan “Çukurova Pamuğu”nun tanıtımına katkı sunacağına inandıklarını belirterek, emeği geçen tüm yazarlara teşekkür etti.
Uzman Katkılarıyla Zengin İçerik
Kitapta, Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu Kurucusu Dr. S. Haluk Uygur, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Özgül Görmüş ve Prof. Dr. Saliha Kırıcı gibi isimlerin yanı sıra; Eczacılık Fakültesi’nden Doç. Dr. Umay Merve Güven Bölgen, Dr. Öğr. Üyesi Suna Kızılyıldırım, Arş. Gör. Deniz Onan ve Arş. Gör. Merve Kalas da yer aldı. Ayrıca Bahçeşehir Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Tilbe Çevikelli ile Tarım ve Orman Bakanlığı Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Gülsüm Ünal da katkı sundu.