Vatan Partisi: Zirai dondan etkilenen çiftçilerimizin zararı karşılanmalıdır
Vatan Partisi Çiftçi Bürosu Başkanı Cenk Özdemir, ‘Devletimize düşen en önemli görev, zirai dondan etkilenen üreticilerimizin zararlarını hızla karşılaması ve üretimin geleceğini teminat altına almasıdır.’ dedi.

Hava sıcaklıklarındaki ani düşüşün yol açtığı zirai don ülke genelinde birçok üründe ciddi kayıplara yol açtı. Malatya’da kayısı, Karadeniz’de fındık, Ege ve Trakya’da üzüm bağları, Karaman’da elma ve Niğde’de patates 9-12 Nisan arasında kar altında kaldı.
Vatan Partisi Çiftçi Bürosu Başkanı Cenk Özdemir, partisinin Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında çiftçinin “zirai don” zararlarının giderilmesi gerektiğini ifade ederek, çözüm yollarını açıkladı.
‘ÜRETİM AZLIĞI YAŞANACAK’
Özdemir’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
10-12 Nisan tarihleri arasında ülkemiz tarımında son yıllarda yaşanan en büyük zirai don vakasına maruz kaldık. Öncelikle bu afette zarar gören bütün üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletmek isteriz.
Toplam 62, ağırlıklı olarak 36 ilde etkili olan zirai don felaketinde başta kayısı olmak üzere üzüm, elma, kiraz, fındık, ceviz, vişne, incir, erik, şeftali, badem gibi ürünler zarar gördü. Öyle görünüyor ki bu ürünlerde önümüzdeki dönemde üretim azlığı yaşanacak.
Ağırlıklı olarak meyve bahçelerini vuran don felaketinin tarla bitkilerini de olumsuz etkileyebileceği yönünde endişelerin olduğunu belirtelim. Sahadan aldığımız haberlere bakarak söyleyebiliriz ki meyvecilik bu felakette en fazla darbeyi alan üretim alanı olmuştur.
İlk başta söylemek gerekir ki yaşadığımız bu zirai don felaketi büyük ve güçlü ülkemizin gıda güvenliğini tehdit edecek boyutta değildir. Fakat; bu olay zaten borç içinde yüzen, yüksek maliyetler ve pazarlama sorunları karşısında ayakta durmakta zorlanan üreticimize büyük bir darbe vurabilecek boyuttadır.
ÇÖZÜM YOLLARINI AÇIKLADI
Bu noktada Devletimize düşen en önemli görev, zirai dondan etkilenen üreticilerimizin zararlarını hızla karşılaması ve üretimin geleceğini teminat altına almasıdır. Girdi maliyetleri, yüksek banka faizleri ve pazarlama sorunlarından dolayı zaten zorda olan çiftçilerimizin zirai don felaketini en az hasarla atlatabilmesi için acilen aşağıdaki önlemler hayata geçirilmelidir.
1- Zirai dondan etkilenen çiftçilerimizin banka ve kooperatif borçları, faiz işletilmeden ve yeterli süre ertelenmelidir. Yeterli süre; zarar gören ağacın veya bitkinin özelliğine göre normal üretim koşullarına kavuşma süresidir.
2- Zirai donun etkilediği alan, ağaç sayısı, meyve miktarı ivedilikle ve doğru bir şekilde tespit edilmelidir. Bunun için tarım müdürlükleri başta olmak üzere diğer kamu kurumları ile ziraat odaları, ziraat mühendisleri odaları gibi ilgili kuruluşlar çiftçinin yaralarını sarmaya yardımcı olmalı ve hasar tespitinin doğru yapılmasını sağlamalıdır. Tarım müdürlüklerinin öncülüğünde zarar gören ağaçların ve alanların tekrar üretime kazandırılması için zirai iyileştirme teknikleri ücretsiz sunulmalıdır. İyileştirme süresince mazot, gübre ve ilaç desteği sağlanmalıdır.
3- Tarım Sigortası Havuzu (TARSİM) devlet tarafından desteklenen ve böyle günler için kurulmuş bir kuruluştur. Sigortasını yaptırmış çiftçilerimizin zararlarının telafisi noktasında her zamankinden daha hassas ve hızlı bir hizmet sunulmalıdır. Çiftçinin gerçek zararını karşılama konusunda geçmişte bazı şikayetlerin olduğunu biliyoruz. Bugün TARSİM’in çiftçinin yanında olduğunu gösterme günüdür!
4- Don felaketinden zarar görmüş fakat sigortası olmayan çiftçilerimizin tespit edilen zararları devlet tarafından karşılanmalıdır.
5- Tarım Bakanlığı, müdürlükleri vasıtasıyla don olaylarına karşı Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün “Zirai Don Uyarı Sistemi” ile koordineli ve etkin bir şekilde çalışmalıdır. Bakanlık, çiftçilere zirai don uyarısı yapmakla yetinmemeli aynı zamanda ziraat mühendisleriyle beraber hızlı bir şekilde ve sahada üreticilerimizle omuz omuza önlemleri almalıdır. Afetlerin etkisini önlemek oluşan zararların telafisinden daha önemlidir ve daha az maliyetlidir.
6- Bu don felaketinde asıl zararı gören çiftçiyken, felaketten fırsat çıkarmaya çalışanlar var. Bu fırsatçılara karşı önlemler alınmalıdır. Depolarında yeterince ürün varken fiyatlara zam yaparak haksız kazanç sağlamaya çalışanlara fırsat verilmemelidir. Ülkemiz yeterli üretim kapasitesine sahiptir ve hiçbir üründe kıtlık çekme noktasına kolay kolay gelmez. Vurguncuya, talancıya dur demelidir.
VATAN PARTİSİ HER ZAMAN ÜRETİCİNİN YANINDA
Ne yazık ki don felaketinin ardından fırsatçı sistemin akıllara ilk getirdiği konu “gıda enflasyonu” olmuştur. Ülke basınında üreticinin derdi değil daha çok çarşı-pazarda “oluşacak pahalılık” gündeme getirilmiştir. Vatan Partisi ise çiftçinin, üreticinin ve ülkenin gıda güvenliğinin derdindedir.
Çiftçilerimizi sorunları Vatan Partisi’nin öncelikli dertlerinden biridir. Doğal afetlerin olmadığı dönemlerde de çiftçilerimizin sorunlarını gündeme her zaman taşıdık. Üretim Devrimi Programıyla “üretici baş tacı” dedik.
Her koşulda toprağına, emeğine, vatanına yani namusuna sahip çıkan üreticilerimizin yanında olduğumuzu buradan bir kere daha ilan ediyoruz. Üreticilerin Milli Hükümetinde çiftçilerimiz baş tacı olacak. Ne kuraklık ne sel ne de deprem üreticimizi yıldıramayacak.
AK Parti iktidarını da bu üretimden ve üreticiden yana bakış açımızla uyarıyor ve çiftçimizin yanında daha fazla olmaya davet ediyoruz.