Adana’nın Sarıçam ilçesi, tarım alanları üzerine yapılan yoğun yapılaşma nedeniyle risk altında!
Kahramanmaraş merkezli depremlerde 417 kişinin yaşamını yitirdiği Adana’nın Sarıçam ilçesinde yıkılan bina yok fakat tarım arazileri üzerinde yükselen devasa binaların büyük çoğunluğu peş peşe gelen içine girilemeyecek kadar riskli. Bazı binalar baştan aşağı çatlamış durumda.
Uzmanlar, yıllardır tarım alanları üzerinde kesinlikle yapılaşmaya izin verilmemesi gerektiğinin altını çizerken, Sarıçam ilçesinde sadece tarım alanları değil dere yatakları içine yapılan binalar da dikkat çekiyor.
Sarıçam ilçesindeki yıkılmaya yüz tutmuş binalardan biri de Ertuğrulgazi mahallesi, Akkuyu TOKİ evleri karşısında bulunan ve Adın İnşaat’ın yapmış olduğu binalar. Her biri 14 katlı bu iki riskli binaların tam karşısında TOKİ sosyal konutları, yan tarafına yakın yerde ise cami bulunuyor. Bina önündeki istinat duvarlarının bile hasar aldığı görülürken, burada hiç bir önlem alınmaması da dikkat çekiyor.
Maraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki deprem Adana’da en çok Çukurova’da yıkıma neden oldu. Çukurova ilçesine bağlı Güzelyalı Mahallesinde 14 katlı Alpargun Apartmanı, 16 katlı Sami Bey Apartmanı, 14 katli Belur Apartmanı, Turgut Özal Bulvarı’ndaki 12 katlı Zeray Apartmanı, Barış Manço Bulvarı’nda ise Tutar Yapı sitesi içerisinde 13 katlı apartman, Turgut Özal Bulvarı üzerinde bulunan 12 katlı Kubilay Apartmanı dahil bir çok bina yerle bir oldu.
Deprem de ağır hasar alan binaların çoğunluğuna da Çukurova Belediyesi olur vermiş. Yüzüncüyıl mahallesindeki Adana Kriminal Polis Laboratuvarı karşısında ki eski temizlik ve yol işleri şantiyesinin bulunduğu ve düşük bedelle satılan alanda yaklaşık 550 dairenin yükseldiği alandaki arsayı düşük bedelle sattığı ortaya çıkan Çukurova Belediyesi’nin FETÖ’cü müteahhitlere arsa peşkeş çektiği, imara uygun olmayan alanlarda izinler verdiği ve inşaatların kat izinlerini fazla verip, haksız kazanç sağladığı da iddialar arasında.
Son olarak Çukurova Belediyesinin belediyenin tam karşısında bulunan ve Forum arazisi olarak bilinen alana emsal fazlalığı verip 840 milyon liralık rant sağladığı ortaya çıkmıştı. 140 dairelik rant, kentte tartışmalara neden olmuştu. Uğur Mumcu Bulvarı girişinde bulunan ve tartışma konusu olan gökdelen başta olmak üzere usulsüz ruhsat verilen hormonlu binalar da ise bazı belediye görevlilerinin oturduğu ortaya çıkmıştı.