Dolar 34,5063
Euro 36,4700
Altın 2.955,67
BİST 9.097,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 17°C
Hafif Yağmurlu
Adana
17°C
Hafif Yağmurlu
Cum 22°C
Cts 14°C
Paz 13°C
Pts 14°C

Adana’daki kaleleri görmek ister misiniz?

Adana’daki kaleleri görmek ister misiniz?
14 Ağustos 2020 17:27
A+
A-

Tarih boyunca önemli medeniyetlere ev sahipliği yapan Adana’da yaklaşık 13 tarihi kale bulunuyor. Adana Kalesi, Andıl Kalesi, Yarıkkaya Kalesi, Bucak Kalesi, Saimbeyli Kalesi, Anahşa Kalesi, Feke Kalesi, Yılankale, Meydan Kalesi, Kozan Kalesi, Karasis Kalesi, Anavarza Kalesi, Kudret Kalesi. Düşman güçlere karşı kendilerini korumak isteyen medeniyetlerin tercih ettiği kale kültürü her ne kadar günümüzde yaşamasa da kalelerin ihtişamları insanı adeta büyülüyor.

İşte o kaleler:

ADANA KALESİ:  Adana’nın Tepebağ ve Kayalıbağ  mahallerinde, Seyhan nehrinin ve Taşköprünün batı bitişiğindeki höyüğün üzerinde bulunuyor. 781 yılında Abbasi Halifesi Mehdi ile oğlu Halife Harun Reşid döneminde kale inşaatı tamamlanmış. 1836 yılında Adana’yı ele geçirmeye çalışan Osmanlı döneminde Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa, kaleyi yıktırmıştır. Geçmişten günümüze kalasa kule ile sur yıkıntıları olmuştur. “Kalekapısı” ve “Tarsuskapısı” olmak üzere iki parça duvar enkazı bulunur.

ANDIL (ANDALA) KALESİ: Kozan ilçesinin 15 km kuzeyinde bulunan kale, denizden 1510 metre yüksekte yer alan Andıl Dağı‘nın zirvesine kuruludur. Kale Kozan’da bulunan kalelerin en yükseğidir. Orta Toroslar’da çok sayıdaki kale kalıntılarından biri olan Andıl Kalesi, Çukurova’yı İç Anadolu’ya bağlayan ticaret yolunun güvenliğini sağlamak için yapılmıştır. Kale ve yakın çevresinde çok sayıda Kilikya Ermeni Prensliği ve Roma dönemine ait olduğu bilinen sikkeler bulunmuştur.

YARIKKAYA KALESİ: Uzunoğlan adıyla da bilinen kale, Kozan ilçesinin merkezinin  kuzeydoğusunda, Ferhatlı ve Eskimantaş köylerini ayıran Uzunoğlan tepesindedir. Hititler döneminde yapılan kale hala ayaktadır. Kalede mermerden yapılmış büyük sütunları olan ibadethane bulunur. İbadethanenin güneybatı kısmında Hitit Tanrıçasının kabartması yer alır.

BUCAK KALESİ: Kozan’ın 10 km güneyinde Hamamköy’ün doğusunda yer alan Bucak kalesinin kim tarafından yaptırıldığı bilinmiyor. Ortaçağ’a kadar tarihlendirilen kaleden günümüze sadece bazı kısımları harap durumda gelebilmiş. 60-70 metre yükseklikteki bir tepede bulunan Bucak Kalesi’nin askeri amaçlı olarak yapıldığı sanılıyor.  Kale, Çukurova düzlüğünün hemen bitiminde ve Toros dağlarının başlangıcında yer alıyor.

SAİMBEYLİ (HAÇİN) KALESİ: Kale, Ortaçağ da yapılmıştır. Kara Kilise’de denilen Saimbeyli Kalesi, Orta Çağda kervan yolunun korunması için yapılmış bir karakol niteliğindedir. İlk ismi Badimon olan kaleden yalnızca iki burç günümüze ulaşabilmiştir. Kalenin doğusundaki kayalıklarda mermer ev kalıntılarına ve çevrede de mermer sütun ve başlıklara rastlanmıştır, burada bir yerleşim yerinin bulunduğunun izleri vardır.

ANAHŞA (POZANTI) KALESİ: Adana’nın Pozantı ilçesi yakınlarında Anahşa dağının üzerinde kurulan bir garnizon kalesidir. Günümüzde çok harap bir haldedir. Anahşa Kalesi Torosların en büyük geçidi olan Gülek Boğazı’nın girişindedir. 1671’de kaleyi gören Evliya Çelebi bu kaleden “mamur bir kale” diye söz etmiştir.

Pozantı’da bulunan Geç Bizans dönemi yapılarından biri olan Anahşa Kalesi,  Pozantı – Ankara D-750 karayolunun batısında ulaşılması oldukça zor ve 1800 m yüksekte, vadiye hakim bir savunma kalesi olarak yapılmıştır.

FEKE KALESİ: Feke ilçesinin kuzeydoğusundaki bir tepe üzerindedir. Feke ilçesini geçtikten 3 km sonra kervan yolunu kontrol etmek amacıyla 12. yüzyılda yapılmıştır. İlk kez Bizanslıların yaptırdığı, sonra da Selçukluların kullandığı kaledir. Dikdörtgen bir plân düzeni gösterir. Sekiz burcu ve bir gözetleme kulesi vardır. Günümüzde bu burçların yarıdan fazlası toprağa gömülmüş durumdadır. Kale içerisinde yapı kalıntılarının izleri bulunmaktadır. Tek giriş kapısı güney yönündedir.

YILANKALE: Ceyhan’a 13 km. mesafede E-5 karayoluna 3 km.dir. Çok sarp bir tepe üzerine Ceyhan Ovası’na tamamen hakim şekilde kurulan bu kalenin Bizanslılar zamanında yapıldığı sanılıyor. Yöre halkı tarafından Şahmeran kalesi olarak da biliniyor. Ortaçağda yapıldığı kabul edilen kalenin Haçlılar zamanında da yapıldığı düşünülmektedir. Sağlamlığını kaybetmeyen kalenin bazı kalıntılarına bakarak antik bir şehrin harabeleri üzerine yapıldığı ileri sürülüyor. Kalenin güneye bakan bir demir kapısı vardır.

MEYDAN KALESİ: Aladağ ilçe merkezine 12 km. uzaklıkta olan Meydan yaylası ve 1563 metre rakımlı tepe üzerinde 2 bin metrekarelik alan üzerinde kuruludur. Meydan kalesinn  1000’lü yıllarda bu bölgede yaşayan Grek halkı tarafından yapıldığı sanılmaktadır. Meydan Yaylası’nın yerleşim merkezi içinden geçildikten sonra yaklaşık 2-3 kilometre araçla tırmanılarak kalenin yakınlarına varılır. Kalenin Meydan Yaylası’na bakan güney tarafından kapı yoktur. Kalenin ana giriş kapısı, Aladağ ilçesine bakan kuzey tarafındadır.

KOZAN KALESİ: Anavarza’ya 36 km. uzaklıkta olan Kozan Kalesi’nin 44 kule ve burcu vardır. Kuzey ve güneydeki bu iki gurup bir birlerine bir surla bağlıdır ki her ikisinin çevre uzunluğu 6 km.yi bulur. Kalede 20 – 30 basamak merdivenle inilen mahzenler, gizli yollar vardır. Bu mahzenlerin erzak, cephane depoları ve sığınak olarak kullanıldıkları anlaşılmaktadır. Kalenin su ihtiyacını karşılamak için yapılmış büyük su sarnıçları vardır.

KARASİS KALESİ: Kozan Barajı’nın hemen kuzey kesiminde yer alan kale, ilçe merkezine kara yoluyla yaklaşık 17 km. uzaklıktadır. Kaleyi inşa edenlerin Selefkoslar (Selefkiler) olduğu bilinmektedir. Milattan önce 333 de Büyük İskender’in eline geçen Kozan, onun ölümünden sonrada Selefkosların idaresine girmiştir. Kale, savunma amaçlı inşa edilmekle birlikte kapladığı yaklaşık bir kilometrekarelik alanla bir yerleşim birimi olarak da kullanılmış.

ANAVARZA KALESİ: Ceyhan – Kozan karayolundan da görünen Anavarza Kalesi’ne, karayolunun 28. kilometresinde yer alan Ayşe Hoca köyü içinden 4 kilometre doğuya gidilerek geçmiş yıllarda adı Anavarza’ya ulaşılır. Anavarza Kalesi ve üzerinde yer aldığı kaya kütlesi Ceyhan-Kozan yolundan da görülebilir.

Anavarza Antik kentinin bir çok bölümünde kale ve surlar halen ayaktadır. Anavarza kalesine çıkış kayalıkların bir çok yerinin tamamıyla dik olmasından dolayı güney tarafından veya doğu tarafındaki kapının bulunduğu kısımdan yapılmaktadır. Kale üç bölüme ayrılmaktadır: Birinci sur da ve Ermeni prenslerinden Toras’ın 1057 yılında yaptırdığı üç nefli küçük kilisenin de içinde bulunduğu askeri kışla; iki sur da arasındaki düz kayalık üzerine kurulmuş olan üç katlı kule; ikinci sur da ve içinde bulunan bitişik odalar topluluğu, depolar ve su tankları. Üç katlı kuleye giriş sadece bir kapıdan ve dayanılan bir merdivenle yapılmaktadır.

KUDRET (TEPECİKÖREN) KALESİ: Kozan ilçesinin 15. km. kuzeyinde olup, ilçe merkezinden görülebilir bir mevkide yer alır. Ortaçağlardan kalan kale, denizden 1510 metre yüksekte yer alan Kudret Dağı’nın zirvesine kuruludur. Kale Kozan’da bulunan kalelerin en yükseğidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.