Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 13°C
Hafif Yağmurlu
Adana
13°C
Hafif Yağmurlu
Paz 12°C
Pts 13°C
Sal 15°C
Çar 17°C

Aşı moral oldu

Aşı moral oldu
17 Ocak 2021 20:46
A+
A-

700 bine yakın sağlık çalışanı aşılandı. Cumartesi günü de seferberlik devam etti. Aşı olan sağlık çalışanları aşının kendilerine moral olduğunu söylediler

Kovid-19’a karşı aşılama hafta sonu da bazı merkezlerde devam etti. Cumartesi olmasına rağmen dün 50 bini aşkın sağlık çalışanı aşılandı. Böylece üç gün içinde aşılananların sayısı 700 bine yaklaştı. Sağlıkçılar, aşının koruyucu etkisinin yanı sıra moral de olduğunu söylediler. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinin Başhekimi Prof. Dr. Ali Gürbüz, “Aşılamadan sonra sağlık çalışanları, hastalarının yanında kendilerini daha rahat hissetmeye başladı. Bu motivasyonla daha iyi bir verim alacağız. Mart ayından bu yana savaşıyoruz aşılamadan sonra rahatladık” dedi. Hastanenin kalp damar cerrahisi servisinde görev yapan Dr. Tahsin Murat Tellioğlu da meslektaşları gibi kendisinin de mart ayından bu yana ailesinden uzak bir yaşam sürdürdüğünü anlattı. Tellioğlu, “Aşının getirilip uygulanmaya başlamasıyla beraber moralimiz yükseldi. Ama yine de tedbirlere dikkat ediyoruz. Hastalık hala bitmiş değil. Sağlık çalışanlarına psikolojik etkisi oldu” diye konuştu.  

‘SEVİNÇTEN AĞLADIK’

Antalya Atatürk Devlet Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Halenur Şahin de ilk gün aşı yaptırdı. Aşıyla birlikte güzel günlerin yakın olduğuna inandıklarını belirten Şahin, “Aşılamanın başlamasıyla çok duygulandık. İlk defa sevinçten ağladık. Aşı dilerim ki tüm dünyaya şifa olur” dedi. Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, üniversitede ayrı bir binada başlattıkları aşılama çalışmalarının iyi ilerlediğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın aşı yaptırmasıyla aşı programına ilginin daha da arttığına dikkati çeken Özkan, kendisinin daha önce Çin’den getirilen Kovid-19 aşısının gönüllü olarak testlerine katıldığını hatırlattı.

PROGRAMIMIZ DÜNYAYA ÖRNEK

Özkan, faz 3 çalışması gönüllülerini göz önüne alarak çok ciddi bir yan etki beklemediklerini belirterek, şöyle konuştu: “Şu ana kadar aşılama çalışmalarında ciddi bir yan etkiyle karşılaşmadık. Faz 3 çalışmasında ilk gönüllüydüm. Antikorlarımız yüksek seviyede çıktı. Bazı arkadaşlarımız da baktırdı, onların da antikorları yüksek. O yüzden aşıya güvenimiz tam. Aşılama programı büyük bir organizasyon. Sağlık Bakanlığı süreci iyi yönetiyor. Aşılama çalışmaları çok sıkıntısız ve hızlı ilerliyor. Bütün dünyaya örnek olacak şekilde aşı programımız mükemmel ilerliyor. Dünyanın elinde Kovid-19’a karşı başka bir silah yok. Şu an için elimizdeki en güçlü ve tek silah aşı.” Kovid-19 Acil Servisi’nde görevli sağlık memuru İslam Cansız ise aşıdan dolayı şu ana kadar herhangi bir yan etkiyle karşılaşmadığını belirtti. Aşı yaptırdıktan bir gün sonra aşılama çalışmalarına da gönüllü olarak katılmaya karar verdiğini vurgulayan Cansız, “Herkesi aşı yaptırmaya davet ediyorum. Hiç kimsenin aklında soru işareti kalmasın, herhangi bir çekince duymasın. Bu konuda tereddüt yaşayan herkese gönül rahatlığıyla aşıyı tavsiye edebilirim” dedi.

NEFES OLACAK

Muş Korkut Devlet Hastanesinde görev yapan ve Kovid-19’u iki kez atlatan pratisyen hekim Işıl Işık da CoronaVac aşısı oldu. Pandemi servisinde görev yapan Dr. Işık, “Ailemden, arkadaşlarımdan uzak kaldım. Aşı yaptırmayı herkese tavsiye ediyorum çünkü biz nefessiz kalmak istemiyoruz. Sağlıkçılar olarak çok yorulduk ve çok acı çektik. Aşı sağlık getirir” dedi. İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, kentte 2 günde 110 bini aşkın sağlık çalışanına CoronaVac aşısının yapıldığını bildirdi. Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Dünya sağlık başkenti İstanbul, 2 günde 110 binin üzerinde sağlık çalışanını aşılamıştır. Bu rekor sayı herkese aşı yapılmaya başlandığında çok daha artacaktır. Emek veren herkese şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı. 

TTB’NİN ‘SÜSLÜ’ AŞI KARŞITLIĞI

Sağlık çalışanlarının heyecanla aşı olmaya gittiği saatlerde Türk Tabipleri Birliği (TTB), aşı tereddüdüne neden olacak bir açıklamaya imza attı. Hekimlerin meslek örgütü salgının önüne geçmenin tek silahı aşı için çağrıda bulunmak yerine kafa karışıklığına neden olacak bir açıklama yaptı. Sağlık çalışanları ise hafta sonu da aşılandı. Türkiye’deki 1 milyon 100 bin sağlık çalışanının 700 bini üç gün içinde ilk doz aşılarını oldu. Rakamlar bir kez daha aşıya olan ilgiyi gösterdi. 

ARAŞTIRMACILAR DA BİR İNCELESİN

TTB yönetiminden yapılan açıklamada CoronaVac aşısına acil kullanım onayının şeffaflıktan uzak bir yaklaşımla verildiği ifade ederek, “Acil kullanım onayı verilen aşının hangi bilimsel kurul tarafından ve hangi verilerle değerlendirildiği belirsizliğini korumaktadır” denildi. Açıklamada, aşıyla ilgili verilerin bağımsız araştırmacılar tarafından incelenmesi istendi, “Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye’de uygulamayı planladığı aşılar için etkililik, güvenlilik, kalite değerlendirmesinde kullanılan tüm verileri bağımsız araştırmacılara da açması; karar verme mekanizmalarına bağımsız araştırmacı ve kurumları da katması güven sağlamada etkili olacaktır.” TTB, bir yandan aşı kararsızlığına neden olacak bir açıklamaya imza atarken diğer yandan Türkiye’de 6 ay içinde 120 milyon doz aşı yapılması gerektiğini savundu. Açıklamada, “Aşılama programı tüm ayrıntılarıyla açıklanmadığı gibi geldiği ve geleceği belirtilen aşı dozlarının bu sayıya yaklaşması dahi mümkün görünmemektedir. Sağlık Bakanlığı’nın gerçekçi ve toplum bağışıklığını sağlayacak bir aşı programını kamuoyuyla paylaşmasının güven ilişkisinin bir parçası olduğu açıktır” denildi.

‘HAYDİ AŞIYA ÇAĞRISI YAPMASI GEREKEN KURUM’

Cumhuriyetçi Hekimler İkinci Başkanı İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hikmet Çevik, TTB’nin açıklamasını “bilimsel” aşı karşıtlığı diye niteledi. Çevik şöyle konuştu: “Türkiye aşılamaya başladı, elimizde başka bir aşı da yok. Bu koşullarda, bu açıklamanın tek anlamı var aşı karşıtlığı. Bunu söyleyenin kimliği çok önemli. TTB, yarı-kamu kurumu niteliğinde vatandaşın sağlığından sorumlu bir kurum. Bu aşıyı olalım mı, olmayalım mı? Buna yanıt yok. Salgının ortasındayız, elimizde tek bir aşı var. Haydi aşıya çağrısı yapması gereken kurum kafa karışıklığına neden oluyor. Güvenliği konusunda zaten bir tereddüt yok, etkinliği ile ilgili de yeterli veri mevcut, açıklamada var zaten. Utandığı için bu aşıyı olmayın diyemiyor, soruyu ortada bırakıyor. Bugün bu ortamda bunun adı malumatfuruşluk yaparak aşı tereddüdüdür, ‘bilimsel’ aşı karşıtlığıdır. TTB ve İstanbul Tabip Odası yönetimleri kendileri çalıp kendileri oynamaktadır. Hali hazırda 2 gün içinde sağlık çalışanlarının yüzde 60’ı aşıyı tercih etmiştir. Önümüzdeki birkaç gün içinde de bunun çok yukarılara çıkacağı aşikardır.

‘YIKICI KAVGACI ÜSLUP’

Kayseri Tabip Odası Başkanı Dr. İlhan Şahin, Aydınlık’a yaptığı açıklamada, “TTB’nin yaptığı bu açıklama, birçok doğruyu içermektedir, ancak gösterdiği genel tutum ‘Kendini muhalafet etmeye zorunlu hissetmek’ şeklinde açıklanabilir. Doğru yapılan işleri desteklemek, yapılan yanlışları eleştirmek ve şüpheli konuları sorgulamak, aklın ve vicdanın gereğidir” dedi. TTB yönetimini yapıcı olmaya sürekli olarak davet ettiklerini söyleyen Şahin sözlerine şöyle devam etti: “TTB Merkez Konseyi’nin yıkıcı ve kavgacı üslubunu sürdürmesi, Tabip Odaları ile devlet ve millet arasındaki güven ilişkisini bozarak, salgın yönetimine ve aşı uygulamalarının organizasyonuna katkı verilmesini engellemektedir. Türkiye’de salgın boyunca sağlık çalışanlarının fedakârlık ve direncini görmezden gelerek sadece tükenmişliğe ve ölüme odaklandıkları gibi, devletin kurumlarının doğru ve başarılı yönlerini görmezden gelerek sürekli olmuş ve olması muhtemel hatalarına odaklanmaları iflah olmaz siyasi tavırlarının sonucudur. Aşı yaptırmakla ilgili meslektaşlarımızın ve halkımızın zihninde şüphe ve tereddüt uyandıracak hiçbir tavır halkımızın sağlığına ve ülkemize hizmet etmez.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.