Aslı Baykal istifa gerekçesini açıkladı: CHP gayrimilli noktada
Deniz Baykal’ın kızı Prof. Dr. Aslı Baykal, CHP’nin ciddi bir savrulma yaşadığını ve gayrimilli bir noktaya geldiğini belirtti. Baykal, Kılıçdaroğlu’nun ‘helalleşme’ girişiminin CHP’nin ana unsurlarıyla ‘vedalaşma’ olduğunu kaydetti.
CHP’nin eski genel başkanlarından Deniz Baykal’ın kızı Prof. Dr. Aslı Baykal, CHP’den istifa gerekçelerini “MASA Stratejiler&Çözümler”de 8 Kasım’da katıldığı toplantıda anlattı. Aslı Baykal’ın anlatımları daha sonra MASA’dan Mustafa Aksoy tarafından rapor haline getirilerek kamuoyu ile paylaşıldı. Aslı Baykal, CHP’ye sert eleştiriler yöneltti.
Aksoy, raporunun girişinde “Baykal’a göre CHP’nin politik manevraları, karar alma süreçleri, ittifak siyaseti, gayrimilli tutumu parti içinde ve dışında ciddi rahatsızlıklara neden olmuştur. Bu rahatsızlık CHP’nin kurucu değerlerine, Atatürkçülüğe ve laikliğe bağlı Aslı Baykal tarafından yüksek sesle dile getirilmiştir. İstifanın tüm bu itirazları içinde barındırdığı da Baykal tarafından ifade edilmiştir.” diye yazdı.
CHP TRENİNE BİNENLER
Rapora göre, Atatürkçülerin CHP’de temsil zeminini yitirdiğini ve bunun sonucunda laikliğin savunulmaktan ziyade zarar gördüğünü anlatan Baykal, CHP’nin ‘ulus aşırı İslamcı görünümlü oluşumlara’ alan açtığını söyledi. CHP’yi ‘tren’ olarak nitelendiren Baykal’ın görüşleri “Aslı Baykal bu gerekçeyle Türkiye Cumhuriyeti’nin toplumsal özgürlük mayasını sağlayan Cumhuriyet ve laikliğe, özgün olmayan dinsel oluşumların, CHP trenine binerek zarar vermesini kabul etmediğini vurgulamaktadır.” diye aktarıldı.
Baykal’ın altılı masaya yönelik eleştirileri de oldu. Raporda isim vermeden Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’a atıf yapılarak “Türkiye’nin Said-i Nursi modeline ihtiyacı var.” sözleri hatırlatıldı. Baykal, bu sözlerin ne iktidar partisi ne de Atatürkçüler tarafından ‘hazmedilebilir’ bir durum olmadığı görüşünde.
‘ATATÜRKÇÜLERE YER YOK’
“Prof. Dr. Aslı Baykal içine doğup büyüdüğü CHP’nin bugünkü yükünü taşımaktan utandığını belirterek, Atatürk’ün partisi olarak bilinen siyasi mirasın artık geçmişte kaldığını da dile getirdi.” denilen raporda Aslı Baykal’ın “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün mirasını başta CHP olmak üzere Millet İttifakı çatısında birleşen bir siyasi oluşumun taşıyamayacağı da aşikârdır.” görüşü yer aldı.
“Atatürkçülerin bu dönem itibariyle mücadele alanı olarak Millet İttifakı’nda hiçbir şekilde imkân bulamayacakları” belirtildi.
GAYRİMİLLİ ODAKLARLA DİYALOG
Rapora göre, CHP’yi ‘milli değerleri hissetmemek’ ve ‘gayrimilli odaklarla diyalog kurmak’ ile eleştiren Baykal, CHP’nin gelecek için umut vermediğini kaydetti. Baykal, CHP üst yönetiminin değişim kavrayışını ‘tarihsel mirasın reddi”, “ideolojik boşluk” ve “cemaatlere yaranma” olarak tanımladı. CHP’nin her seçmene ‘yaranmaya’ çalıştığı için ‘çelişkili’ mesajlar verdiğini savunan Baykal, CHP’nin ‘merkez parti taklidinden öteye gidemediğini’ ifade etti. Raporda, Baykal’ın ‘CHP siyasi rengini kaybetmeye başladı’ görüşü aktartılarak “Bu siyaset formu CHP’yi kimliksiz bir yapıya büründürmüş ve sığ politikaların mahkûmu haline getirmiştir.” denildi.
HELALLEŞMEYİ DAR BİR KADRO PLANLADI
Raporda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘helalleşme’ girişimine ilişkin şu yorumlar yer aldı: “Aslı Baykal CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘helâlleşme’ girişimini de bu bağlamda yorumlarken ‘eskinin reddi veya CHP’nin ana unsurlarıyla helalleşme/vedalaşma’ olarak özetlemektedir. Helâlleşme girişimi kapsamının CHP Genel Merkezi’nde dar bir kadro tarafından belirlendiği ve sadece CHP’nin temel taşını oluşturan parti politikalarından dolayı ‘özür dileme’ sınırları içinde yapılandırıldığı açıktır. Geçmişi yüzyıla dayanan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olan CHP’nin temel siyaseti için özür dileyip bunu yok saymak hafızayı silmektir.”
SAVRULMA
CHP’nin ciddi bir savrulma yaşadığını belirten Aslı Baykal, “bu savrulmadaki en can acıtıcı noktanın CHP’nin gayri millî bir pozisyona gelmesidir” yorumunda bulundu. Baykal, CHP’nin iki yıl boyunca kurultayı toplamamasını ‘farklı seslere, çözüm önerilerine kulak tıkamak’ olarak değerlendirdi, ‘Bu antidemokratik anlayıştan ülke için faydalı bir siyasetin çıkmasının mümkün olmadığı’ yorumu yapıldı.
‘YENİ BİR SİYASİ PARTİYE İHTİYAÇ YOK’
Baykal, Türkiye’nin yeni bir siyasi partiye ihtiyaç duymadığını da belirterek, CHP ve Millet İttifakı ile ortak değerleri paylaşmadığını ve istifasının temel sebebinin bu olduğunu söyledi. (Kaynak: Aydınlık)