Dolar 34,4840
Euro 36,3681
Altın 2.959,15
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 17°C
Yağmurlu
Adana
17°C
Yağmurlu
Cum 22°C
Cts 14°C
Paz 13°C
Pts 14°C

ATEM Başkanı: TÜFE kiracıları zorda bıraktı

Kira zam tavanı ağustos ayında 65,93’tü. Bu oranda düşüş olmamasına dikkat çeken Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, kiracıların zor duruma düşeceğini ifade etti. Akçam, sosyal konut projelerine hızla ağırlık verilmesini önerdi

ATEM Başkanı: TÜFE kiracıları zorda bıraktı
5 Eylül 2024 15:08
A+
A-

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ağustos ayı enflasyon verilerini kamuoyuyla paylaştı. Yıllık enflasyon 61,78’den yüzde 51,97’ye gerilerken, eylül ayındaki kira zam tavanını belirleyen 12 aylık TÜFE oranı ise yüzde 64,91 oldu. Kira zam tavanı ağustos ayında 65,93’tü. Kira artış oranında kayda değer bir düşüş olmamasıyla ilgili açıklama yapan Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, TÜFE oranı üzerinde zammın kiracıları zor durumda bırakacağını işaret etti.

Akçam, “Yükselen kiralar için muhakkak önlemler alınmalı. Daha önce söylediğimiz öneriyi yineliyoruz, semte göre tavan ve taban uygulamasına geçilebilir.” dedi.

ATEM Başkanı: TÜFE kiracıları zorda bıraktı - Resim : 1

KİRACILARIN HESABI BOZULDU

Geçen yıl ev kiralayan ve kiralarken yüzde 25 tavan uygulamasını baz alan kiracıların hesabının bozulduğunu kaydeden ATEM Başkanı Akçam, şöyle devam etti:

“Enflasyon oranı yıllık bazda yüzde 10 düşüş gösterirken aynı neticeyi TÜFE oranında alamıyoruz. Bu da direkt kira oranlarına yansıyor ve tüketicileri bu anlamda zorluyor. Esasen kira fiyatlarının düşmesi yönünde çok kapsamlı bir çalışma yapılması gerektiğini düşünüyoruz. TÜFE oranının bir önceki aya göre küçük miktarda düşüş göstermesi kira zam oranlarının da aynı yükseklikte devam edeceği anlamına gelir. Geçtiğimiz yıl Eylül ayında 15 bin liraya ev kiralayan bir tüketiciye yapılacak zam oranı 9 bin 750 lira olacaktır. Bu da açıkçası yüksek bir orandır.”

SOSYAL KONUT ÖNERİSİ

Özellikle alt gelir grubunda yer alan ailelerin konut açısından büyük sorun yaşadığını vurgulayan Akçam, şu ifadeleri kullandı:

“Çeşitli konut projeleri devreye girse de bu konuda istenilen düzeye gelinemedi. En azından yoksul ailelerin ev sahibi olması için daha çok projenin geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bizim ise ATEM olarak önerimiz sosyal konut projelerinin artırılmasından yana. TOKİ, Emlak Konut gibi kurumlara ürettikleri konutların yüzde 10 oranında sosyal konut imal etme zorunluluğu getirilirse ve gerçekten ihtiyacı olan ailelere konutlar hibe edilirse sorun bir nebze çözülmüş olur.

“Memur atamaları, memur tayinleri, şehirlere gelen yeni üniversite öğrencileri konuta olan ihtiyacın artmasına da neden oldu. Sosyal konut projelerine ağırlık verilerek bu sorunun üstesinden gelineceğine inanıyoruz.”

SEMTE GÖRE FİYAT

Türkiye’de kira fiyatları için belirlenen bir sistemin olmamasının konut piyasasının dengesini bozduğuna dikkat çeken Akçam, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Bundan dolayı da herkese kafasına göre bir kira belirleme yarışına girmiş adeta. Halbuki dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi en azından büyükşehirler için semte göre tavan ve taban uygulamasına geçilse herkes de kafasına göre kira belirleyemez. Belirlenen fiyatların altına inen ya da üstüne çıkanlara çeşitli yaptırımlar da uygulanırsa hem fahiş fiyatlar ortaya çıkmaz hem de ev sahibi-kiracı çatışması önlenmiş olur.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.