Dolar 34,4840
Euro 36,3681
Altın 2.959,15
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 17°C
Yağmurlu
Adana
17°C
Yağmurlu
Cum 22°C
Cts 14°C
Paz 13°C
Pts 14°C

Bakın krizde kimler kazanmış!..Niyazi Koç yazdı

Bakın krizde kimler kazanmış!..Niyazi Koç yazdı
23 Kasım 2020 14:18 | Son Güncellenme: 23 Kasım 2020 14:42
A+
A-

Niyazi Koç /HABER ANALİZ

Türkiye’miz bir yandan Covid-19 salgını ile mücadele ederken, bir yandan da hayat pahalılığı denilen ekonomik sıkıntılar ile mücadele etmektedir.

Geçtiğimiz yıl başlayan Covid-19 salgınında önce maske krizi yaşandı. Fırsatçılar maskeleri düşük maliyetine rağmen yüksek fiyatlar ile satarak haksız kazançlar sağladılar.

Neyse ki alınan önlemler sonucunda maske fiyatı 1 TL ‘ye sabitlenmiş ve üretimi teşvik edilmiştir.

Öte yandan, başta kolonya olmak üzere her türden temizlik ürünlerinde özellikle de dezenfektanlar da önceleri aşırı fiyatlar ile vatandaş ve birçok kamu kurumu adeta soyulmuştur.

Aracılar ve fırsatçı üreticiler haksız kazanç sağlamışlardır. Sonrasında alınan önlemler ve üretimin teşvik edilmesi ile söz konusu ürünler hemen hemen her yerde bulunabilir olmasının yanı sıra fiyatlarda daha makul seviyelere gerilemiştir.

Alınan önlemlerin etkilileri kısa zamanda vatandaşa bu ürünleri daha ucuza almasına katkıda bulunmuştur.

Fakat temel gıdalardaki fiyat artışları nedense bir türlü önlenemedi. Özellikle başta yemeklik yağlar olmak üzere bakliyat ürünlerinde ve süt ürünlerindeki fiyat artışlarına kimse dur diyemediği gibi serbest piyasa ekonomisini serbest kazıklama olarak anlayan bazı organize fırsatçılar kazanmaya devam ederken vatandaşın satın alma gücü de giderek azalmaktadır.

Bir yandan esnaf giderek yok olmakta bir yandan organize perakendeciler denilen marketlerin sayısı giderek artmaktadır. Bu marketlerin raflarını incelediğimiz zaman 28 esnafın satmış olduğu ürünleri satabilmesinden dolayı her açılan organize marketin 28 esnafın yok olmasına neden olduğu unutulmamalıdır.

Her köşe başına açılan bu organize marketler hem üretimi yönlendirmekte hem de tüketimi yönlendirebilmektedir.

Satın alma aşamasında üreticiye istedikleri fiyatları dayatmaktadırlar.

Bu ürünleri tüketiciye sunarken de gayet karlı şekilde fiyat dayatmasını yapmaktadırlar.

Bu organize marketler çoğalırken esnaf da giderek yok olmaktadır.

Sadece sekiz organize marketin şube sayısı 29 bin 42 adettir. Her mağazanın 28 esnafın işini etkilediğini düşünürsek sekiz organize market 813.176 esnafın işini olumsuz şekilde etkilemektedir.

Son olarak açıklanan bir raporda bu organize marketlerin son bir yılda hem cirolarını hem de karlılıklarını önemli oranda artırmışladır.

BİM: Cirosu yüzde 38 artışla 26.6 milyar TL. Brüt karlılık ise  yüzde 42 artışla 4.7 milyar TL

ŞOK: Cirosu yüzde 32 artışla 9.9 milyar TL. Brüt karlılık ise yüzde 35 artışla 2.3 milyar TL

MİGROS: Cirosu yüzde 25 artışla 13.4 milyar TL. Brüt karlılık ise yüzde 21 artışla 3.5 milyar TL

Birçok sektör kan ağlarken; özel hastaneler vergi rekortmeni olması da oldukça dikkat çekicidir.

Organize marketçiliğe yönelişin bu kadar hızlı olması işverenlerinde iştahını kabartmaktadır.

Çünkü kolay para kazanmanın bir yolu haline gelmiştir marketçilik.

Çünkü makine almıyorsun, üretimle uğraşmıyorsun. Bir satış mağazası açtın mı birde hangar gibi bir depo ayarladın mı tamamdır.

Çünkü ürün bulma derdi yok firmalar kendiliğinden geliyor, müşteriler de kendi ayağı ile geliyor.

Fiyatlara karışan yok zaten. Serbest piyasa zaten.

Devletin bu binlerce şubeli organize perakendeci grupları bir şekilde   müdahil olarak kontrol etmesi olmazsa olmazdır..

Çünkü gıda sektöründeki bu fiyat artışlarının nedenlerinden biri de bu organize marketçilerin para kazanma hırsı olmasın…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.