Belediye kaynakları böyle çarçur ediliyor! Milyonlar sanatçılara değil ünlülere harcanıyor
Resmi olarak kültür sanata ayrılmış bütçelerini, kolay yoldan siyasi reklam yapmak amacıyla ünlü şarkıcılara dağıtan belediyeler, milyon liraları bulan ‘sanatçı kaşeleri’ ödüyor. Üstelik ödemelerin şeffaflığı konusunda şaibeler var
Ünlü şarkıcılar, belediyelerin kültür sanata ayrılan bütçelerinden milyon liralar alarak konserler veriyor. Birçok ünlü şarkıcının güncel konser fiyatı 700 bin TL’den başlıyor. 30 Ağustos Zafer Bayramında ünlüleri sahneye çıkaran belediyeler, halkın parasını israf etmeleri nedeniyle tepki çekti. Ünlülerin, etkinliğin büyüklüğüne göre 700 binden başlayarak 3 milyon liraya kadar çıkan ücretlerle sahneye çıktıkları ifade ediliyor.
MESAM Üyeleri Dayanışma Platformu adlı sosyal medya grubunda paylaşımda bulunan Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Recep Ergül, sanatçılara mücadele çağrısı yaptı. Recep Ergül; “Bu ülkenin binlerce sanatçısı ayakta kalma mücadelesi verirken, bir kaç popüler ismin milyon doları bulan sahne bedellerine sessiz kalmayacağız. Biletli organizasyonlara itirazım yok. Alan razı, veren razı. Bu paralar halkın belediyesinden çıkıyorsa, işte o zaman hesabı sorulur. Belediyeler, hangi popüler şarkıcıya kaç para ödediğini açıklamak zorunda. Bir popüler şarkıcıya verilen sahne bedeli ile 1000 sanatçının konser vereceğini önceki paylaşımımda belirtmiştim.” dedi.
SANATÇILARA ÇAĞRI
Ergül, paylaşımın devamında sanatçılara çağrı yaptı; “Hiç bir popüler şarkıcı ile bir sorunumuz yok. Stadyumlarda biletli konser yapsınlar ve milyon dolarlar kazansınlar. Bizim sorunumuz değil. Belediye kaynakları ise bizimdir. Yöneticiler adil olmak zorunda. 1000 kişinin konser bedelini 1 kişiye veremez. İşin içinde dümenler var biliyoruz. Bunun yanı sıra aşağılık kompleksi, özgüven eksikliği, kolaycılık, zübüklük ne desen var. Ülkemin sanatçılarına sesleniyorum; konuyla ilgili tepkinizi Cimer, Türkiye Belediyeler Birliği, 81 ilin Belediye ve Valiliklerine yazılı olarak gönderin.”
İKİNCİ SIRADA GÜLŞEN VAR
Aydınlık’ın edindiği bilgilere göre, günümüzde yüksek kaşe alan ünlü sanatçılar sıralamasında Tarkan’dan sonra Gülşen geliyor. Demet Akalın, Aleyna Tilki, Sibel Can, Özcan Deniz, Hadise, Yıldız Tilbe, Gülben Ergen, Melek Mosso, Edis, Serdar Ortaç, Bülent Ersoy, Volkan Konak gibi isimler, söz konusu “sanatçı kaşeleri”ni alan ünlülerden bazıları.
ÖDEMELERDE ŞAİBE
Bir şirket yetkilisi, belediyelerin ünlülere 700 bin ile 3 milyon TL arasında değişen konser ücretleri ödediğini ancak bunun resmi olarak gizlendiğini söyledi. İddiaya göre “Sanatçı kaşesi”nin (ücret) küçük bir kısmı faturalandırılıyor, ünlüler ücretin büyük kısmını elden alıyorlar.
Örneğin 700 bin TL’ye anlaşıldıysa, bunun 200 bin TL’si için fatura kesiliyor, geri kalan 500 bin TL ise elden veriliyor. Diğer bir iddiaya göre ise belediyeler, çalıştıkları sanatçı veya ses-ışık şirketlerinden, anlaştıkları miktarın çok daha üstünde bir tutar için fatura kesmesini istiyor. Bu yolla sanatçıya ödenen tutardan daha fazla miktarda ve nereye gittiği belirsiz olan bir para, belediye kasasından çıkarılmış oluyor. Ünlülerin piyasalarını yükseltmek amacıyla magazin basınına fiyatları konusunda abartılı rakamlar servis edildiği de ulaştığımız bilgiler arasında.
BELEDİYE BAŞKANLARININ ‘PR’I
Öte yandan milli bayramlarda belediye başkanları, günün anlamını yansıtan kültür sanat etkinlikleri yerine ünlü sanatçılara yer vermeyi tercih ediyor. Böylece kolay yoldan halk meydanlarda toplanıyor, belediye başkanı da kendi konuşmasını ve tanıtımını yapıyor. Müzik piyasasının içinden bir kaynak, bunun yorumunu Aydınlık’a şu sözlerle yaptı:
“Bugün nasıl ki sporun çeşitli dallarında kazandığımız dünya çapındaki başarıları o alanda yapılan türlü yatırımlara borçluyuz, aynısı kültür sanat için de geçerli. Yerel yönetimlerin kültür sanata ayırmakla mükellef oldukları bütçelerinin de bunun bir parçası olması gerekiyor. Örneğin belediye bünyesinde bir orkestra, halk oyunu ekibi, tiyatro gibi sanat kurumları oluştursalar, hem yerel sanatçılara istihdam sağlamış, hem sanatın gelişimine destek vermiş ve yeni sanatçılar yetişmesine katkı sunmuş, hem de vatandaşı daha zengin kültür sanat içerikleriyle buluşturmuş olacaklar. Fakat bir ünlüyü davet ederek kendi reklamlarını yapmaları daha kolay. Bu yolla, şarkıcıları da siyasi kutuplaşmanın bir tarafını seçmeye zorluyorlar.”
SOYER, TARKAN’A 23 MİLYON İDDİASINI YALANLAMADI
Ünlü şarkıcı Tarkan’ın geçen yıl, Büyük Taarruz’un zaferle sonlandığı 9 Eylül’ün 100. yıl dönümünde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) organizasyonuyla verdiği konser için 1 milyon dolar ödendiği iddiası gündeme gelmiş ve tartışmalara neden olmuştu. Gündoğdu Meydanı’nda yapılan ücretsiz açık hava konserinin, 2 milyon izleyici ile tüm dünyanın en kalabalık ücretsiz konserlerinden birisi olarak tarihe geçtiği iddiası ise teyit.org tarafından yanıltıcı bulundu. Belediyeye göre katılımcı sayısı 500 bin, Emniyet kaynaklarına göre ise 300 bin civarındaydı. Belediye Başkanı Tunç Soyer, önce “Tarkan yüce gönüllülük etti, tek kuruş almadan konser verdi” dedi.
Ardından Tarkan’a belediyenin 3.5 milyon verdiğini açıkladı. Büyükşehir’in kasasından toplamda 23 milyon 540 bin lira ödeme yapıldığı ortaya çıktı. Soyer’in “Sponsor karşıladı. Belediye kasasından bir kuruş çıkmadı” dediği konser masraflarının Büyükşehir Belediyesinin Fuarcılık Şirketi İZFAŞ tarafından ödendiği belgesini Sabah Gazetesi yayımladı. Soyer iddiaları yalanlamadı. Tartışmalara geçen hafta instagram videosu ile cevap veren Soyer, “Tarkan konserinin; lojistik, ses, ışık, sahne ve sanatçı kaşesi için ödediğimiz toplam miktar 14 milyon liradır” açıklamasını yaptı.
Tunç Soyer, söz konusu konser sponsorlarının kimler olduklarını ise açıklamadı. Tarkan konserinin İzmir’e katkısının 100 milyon lira olduğunu öne süren Soyer’in, yurttaşların harcadığı parayı “şehrin ekonomisine katkı” olarak değerlendirmesi, üretim ve yatırım olmadan vatandaşların ceplerinden harcadıkları paraların şehrin ekonomisine nasıl bir katkı sağlayacağı tartışmalarını gündeme getirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesinin aynı yıl 31 Aralık’ta yılbaşı etkinliği için düzenlediği Gülşen konseri için ise teknik masraflarla birlikte 10 milyonun üzerinde ödeme yaptığı iddia edildi.
TAN TAŞÇIYA 10 MİLYON
Belediye Denetim Komisyonunun 2022 raporuna göre bin 700 personelinin ‘bankamatik personeli’ olduğu ortaya çıkan Ankara Büyükşehir Belediyesinin (ABB) Denetim Komisyonu Başkanı Nihat Yalçın, 2022 yılında 80 milyon liranın konserlere ayrıldığını belirtmişti.
Yalçın, Aydınlık’tan Yusuf Tunçer’e verdiği röportajda, şarkıcı Tan Taşçı’nın iptal edilen konseri için 4 milyon 600 bin lira ödeme yapıldığını, bu konserin iki hafta sonra tekrar düzenlendiğini ve belediye kasasından 5 milyon 700 bin lira daha ödeme yapıldığını belirterek “Denetim komisyonu raporumuzda bunların tasarruf algısının tamamen yalan olduğunu ortaya çıkmıştır, fütursuzca harcamalar yapılmıştır. Bir konser için 10 milyon 300 bin lira ödeme yapan bir belediye yönetimi nasıl tasarruftan bahsedebilir?” ifadelerini kullanmıştı.
ÜNLÜ ŞARKICI ÇAĞIRMAK BELEDİYELERİN ALIŞKANLIĞI OLDU
BU MEBLÂLARI AÇIKLAYIN
Bu yılki 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda, Türkiye’nin dört bir yanındaki yerel yönetimlerin düzenledikleri konserlerden bazılarını 2 Eylül’deki haberimizde yayımlamıştık. 30 Ağustos günü şarkıcı Gülşen’in yanı sıra onlarca ünlü ismin sahneye çıktığı İstanbul, “Adamlar” grubunun çıktığı İzmir, Yalın’ın çıktığı Ankara, Kolpa’nın çıktığı Bursa, Athena’nın çıktığı Antalya, KÖFN’ün çıktığı Adana, Mustafa Ceceli’nin çıktığı Nevşehir, Zeynep Bastık’ın çıktığı Aydın ve Emre Aydın’ın çıktığı Denizli Büyükşehir Belediyelerinden; bu konserler için ne kadar harcadıklarını kamuoyuna açıklamalarını bekliyoruz.