Belediyelerin hatasının faturası hayvanlara kesiliyor

Sahipsiz hayvanların ‘tehlike’ arz ettiği için uyutulmasını öngören yasa teklifi gündemdeyken bugüne kadar yapılmayanlar göz ardı ediliyor. 2004 yılında çıkartılan 5199 no’lu hayvanları koruma kanununu 20 yıldır yerel yönetimlerin uygulamamasının cezası hayvanlara kesiliyor.
Türkiye, 2004’te hayvanları koruma kanunu çıkardı. Kanunda sahipsiz hayvanlara ilişkin yerel yönetimlere, “Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların en hızlı şekilde yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen hayvan bakımevlerine götürülmesi zorunludur. Bu hayvanların öncelikle söz konusu merkezlerde oluşturulacak müşahede yerlerinde tutulması sağlanır. Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esastır.” şeklinde görev verilmişti. Ancak 20 yıldır düzenli denetim yapılmadığı için bugün sahipsiz hayvanların uyutulması konuşuluyor.
“Uyutmak yerine neler yapılabilir?” sorusunu, İstismar Potansiyelinde Hayvan Kadın Çocuk Hakları Koruma Derneği (İPAAC) Genel Başkanı Ferda Tütüncü ve Çevre ve Hayvan Dostları Derneği (ÇEHAYER) Başkanı Gamze Benzer cevapladı. Tütüncü ve Benzer 5199 no’lu yasayı işaret ederek yapılmayan ama yapılması gerekenleri anlattı.
BELEDİYELER 20 YILDIR HAYVANLAR İÇİN NE YAPTI?
İPAAC Genel Başkanı Ferda Tütüncü şöyle konuştu:
2004 yılında çıkartılan 5199 no’lu hayvanları koruma kanununda sahipli sahipsiz dahil olma sürecinde Avrupa Birliği uyum sürecinin bir parçasıdır. Türkiye’nin burada notu hala E’dir ve bunu A’ya çıkarmakla yükümlüdür. Notunu A’ya çıkarma konusunda kısırlaştırma ve aşılama için Avrupa’dan da fon alır. Türkiye’de bu bahsettiğim kanun 20 senedir uygulanmamış, denetlenmemiş. Bin 389 belediyenin bin 100’ü hala rehabilitasyon merkezi, kısırlaştırma merkezi açmamış durumda. Belediyeler, yıllarca verilen parayla sadece mama almış. Oysaki sıfır atık projesine uygun olarak kuru mama üretebilirler. Hayvanları rehabilite etmemişler.