Dolar 34,4840
Euro 36,3681
Altın 2.959,15
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 17°C
Yağmurlu
Adana
17°C
Yağmurlu
Cum 22°C
Cts 14°C
Paz 13°C
Pts 14°C

Bir başarı öyküsü

19 Ağustos 2021 11:04 | Son Güncellenme: 19 Ağustos 2021 11:05
A+
A-

CEO olmak hedefim yok,

dalgalar beni Sri Lanka’ya çekiyor

Vahap MUNYAR

DENİZ Toprak, Boğaziçi Üniversitesi Kimya bölümünden mezun olmuş, Türkiye’deki uluslararası bir şirkette çalışmaya başlamıştı. Şirket, stajyerliğinden itibaren çalışma temposunu, azmini beğendiği Deniz Toprak’ı geleceğin yöneticisi adayı olarak belirledi.

Babası, meslektaşım Celal Toprak ile annesi Nalan Toprak, bu durumdan memnundu:

–          Çok şükür, Deniz’in güzel bir işi var. Önü de açık görünüyor.

Deniz Toprak, bir akşam anne ve babası ile hayalini paylaştı:

–          Benim şirket CEO’su olmak gibi bir hedefim, hayalim yok. Biliyorsunuz 2015 yazında dalga sörfüyle daha yakından ilgilenmeye başladım. Ben Sri Lanka’ya gidip kendime sörf merkezli bir hayat kurmak istiyorum. Kısacası dalgalar beni Sri Lanka’ya doğru çekiyor.

Deniz Toprak, lise yıllarından itibaren bir sırt çantasıyla tek başına seyahat ediyor, dünyanın en zor bölgelerine gidiyordu. Sri Lanka da o seyahatlerden aklında kalmıştı.

Çalıştığı uluslararası şirketten ayrıldı, sırt çantasını aldı, Sri Lanka’ya doğru yola çıktı. Bir süre sonra anne ve babasına iş hazırlıklarıyla ilgili bilgi verdi:

–          Sri Lanka’da Ahangama adlı balıkçı kasabasına yerleşmeye karar verdim. Burada basit, butik bir sörf oteli işletmek üzere harekete geçiyorum. Hayalimdeki gibi sörf benim hem hobim, hem de işim olacak.

Anne ve babasına kararını anlatırken hayalini bir kez daha dile getirdi:

–          Hep sade bir yaşama özenirdim. “Bir adada butik bir mekanım olsun, her gün sörf yapabileyim” diye düşünürdüm.

Deniz Toprak, Sri Lanka’daki Mellow Hotels yolculuğuna 2017’de çıktı:

–          2017’de Sri Lanka’da sörf okulu, butik otel ve restoran kurdum. Bu yolculuk 4 yılda hiç hayal edemeyeceğim bir noktaya geldi. Binlerce misafirimizle sörf tutkumuzu paylaştık.

Sri Lanka’daki Mellow Hotels’de konaklayanları şöyle analiz etti:

–          Bize üç ayrı misafir katılıyor.

  • Kısa zamanı var, tatil yapmak istiyor.
  • Uzun zaman gelip, hem uzaktan çalışıp hem bizimle zaman geçirmek istiyor.
  • Tutkuları, hayalleri var, onlarla ne yapabileceği üzerine zaman geçireceği gönüllü bir deneyim arıyor.

Sörf vesilesiyle dünyanın farklı yerlerinden ilham veren hayatlar ve hikayelerle karşılaşmayı şans olarak gördü:

–          Yapmak zorunda olduğum şeyleri sevmek durumunda olmadığımın ve sevdiğim şeyleri yapıp bunun üzerine hayatımı temellendirebileceğimin farkına vardım.

Sri Lanka’daki Mellow Hostel’deki bir günün nasıl geçtiği sorulduğunda şöyle özetledi:

–          Sabah sörf ve yoga var. Erken kahvaltıda tropikal meyve ve sebzeler sunuluyor. Mellow’un arkasındaki gölde SUP ile gezilebiliyor, tarçın adasında taze tarçın toplanabiliyor.  Sahilde güneşlenme, bisikletle tropikal ormanda dolaşma, trekking ve safari seçenekleri de var.

Geriye bakınca geçen 4 yılı şöyle değerlendirdi:

–          Mellow Hostel, kafa yorduğum projeydi. Yıllardır kampçılık, tırmanış, sörf, çeşitli deniz ve su sporlarıyla ilgileniyordum. Sri Lanka tüm bunların birleştiği inanılmaz bir ada. Süreç çok zorluydu. 2020 en zor yıldı.

Rıdvan Dilmen, 8-10 yıl önce NTV’deki programda şöyle dedi:

–          Futbol benim hobimdi. Para kazandığım işe de dönüştü. İnsanın hobisiyle para kazanması kadar güzel bir şey olamaz.

Deniz Toprak, uluslararası bir şirkette üst düzey yönetici olabileceği yolculuğu erken dönemde bırakıp, hayalinin, hobisinin peşinden gitti, Sri Lanka’ya uzandı.

Şimdi, hobisiyle para kazanmanın kapısını aralamış görünüyor…

 Perşembe sörf merkezi olabilir mi 

SRI Lanka’daki Mellow Hotels ve Sörf Okulunun kurucusu Deniz Toprak, Ahangama deneyimin ardından babası Celal Toprak’ın memleketi Ordu’ya odaklandı.

Perşembe’de, babaannesinin köy evine 15 dakika uzaklıkta dünya standardında sörfe uygun dalgalar gözlemleyince heyecan ve sorumluluk karışımı bir duygu yaşadı:

–          Sri Lanka’da hayata geçirdiğim hayalimi Perşembe’de bir başka aşamaya taşımalıyım. Perşembe’yi Türkiye’nin sörf merkezine dönüştürebiliriz.

Projesini Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler’e anlattı. Güler, Deniz Toprak’ın projesini destekledi, önünü açtı:

–          Perşembe, Türkiye’nin farklı yerlerinden, hatta yurt dışından gelen misafirlere artık dalga sörfü eğitimi verilen yeni bir turizm destinasyonuna dönüştü.

Deniz Toprak, Perşembe’yi Ahangama (Sri Lanka) ile karşılaştırdı:

–          Perşembe, Ahangama’ya benziyor. İki yerde de yağmur bardaktan boşalır gibi yapar. Sıcak havalar nemli geçer. Ahangama’da Hindistan cevizi, Perşembe’de fındık her günün konusudur. İki yerde de efsane dalgalar var.

Kumar Kralı: Hukuk işlemezse namusunla para kazanamazsın

DÜNYA Gazetesi’nin imtiyaz sahibi Nasıl Bir Ekonomi Medya Haber Basın A.Ş., 37 yıl aralıksız gazetemizde yazan Prof. Tevfik Güngör Uras için bir anı kitabı hazırladı:

  • Güngör Uras’a Saygı Kitabı

AYŞE TEYZE’NİN İZİNDE…

27 yazar, 27 çizer

Mustafa Kemal Çolak’ın koordinasyonuyla hazırlanan kitapta Güngör Uras’ın son kitabı “Sanayileşecektik, N’oldu Bize?”den alıntılar da yer aldı.

Güngör Abi’nin son kitabındaki şu bölüm bir kez daha dikkatimi çekti:

  • HUKUK YOKSA KUMARHANE BİLE İŞLETİLEMEZ

Güngör Abi’nin bölüme bu başlığı atmasının nedeni şu gerçek öyküydü:

–          Türkiye’de kumarın serbest olduğu dönemde Las Vegas’ın ünlü kumarhane yatırımcısı Steve Wyne, Türkiye’de kumarhane açmaya niyetlendi. Turgut Özal döneminde projeler hazırlattı. Ancak, “Türkiye’de yatırım yapılamaz. Çünkü, hukuk sistemi işlemiyor. Kanunların sık sık değiştiği, uygulanmadığı yerde insan namusuyla para kazanamaz” dedi.

Güngör Abi, bölüme şu cümleyle noktayı koymuştu:

–          Dikkat buyurunuz, bunları söyleyen Las Vegas’ın kumarhaneler kralı…

Güngör Abiyi rahmetle anıyorum. (Kaynak: Dünya Gazetesi Vahap Munyar)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.