CHP Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi: Enerji krizi sanayi üretimini vurdu
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, son günlerde meydana gelen enerji krizi ile ilgili yazılı bir basın açıklaması yaptı. Açıklama şöyle:
“Ülkemizin İran’dan aldığı doğalgazda yaşadığı sorunlar, sanayi üretimini derinden etkiledi. Bilindiği üzere doğalgaz akışındaki sıkıntı elektriği de yakından ilgilendiriyor. Zira ülkemizde elektriğin %32’si gazdan üretiliyor. Durum böyle olunca gaz akışındaki sorunun geçici çözümü için sanayiye verilen gaz ve elektrikte kısıntıya gidildi. Bu sanayi üretimini etkileyen bir enerji krizidir. Üretimin geçici olarak ta olsa durması, aksaması üretim maliyetlerini arttıracak, bu artış tüketiciye yansıyacak ve zaten katlanılmaz boyutta olan hayat pahalılığını derinleştirecektir. Gaz akışındaki sorunun devam etmesi halinde, elektrik kesintileri ve gaz kısıtlamaları konutlar düzeyine çekilerek enerji krizi farklı bir boyuta ulaşacaktır. Umarız bunları yaşamak zorunda kalmayız ve ülkeyi yönetenler bugüne kadar almadıkları tedbirleri, yapmadıkları hazırlıkları bundan sonra yapabilirler.
KRİZİN NEDENİ ÖNGÖRÜSÜZLÜK VE PLANLAMA EKSİKLİĞİDİR
Yaşadığımız enerji krizinin tek nedeni İran’ın ülkemize verdiği gazda kısıntıya gitmesi değildir. İran zaten yıllardır iç tüketimi belli bir seviyeye ulaşınca, ihraç ettiği gazda kısıntıya giderek kendi ihtiyacını önceleyen bir politika izliyor. Ülkemizin doğalgaz ithalatının sadece %10’u İran’dan; %25’i Azerbeycandan; %33 ü Rusya’dan. Peki biz Türkiye olarak ne yapacağız? İran gazı kıstı sanayi üretimimizi aksattık, İran gazı kesince üretimi tamamen mi durduracağız? Bu verilere bakınca Rusya’nın gazı kesmesi hayatı durma noktasına getirebilir. Bu sorun sadece bir ülkeden aldığımız gaz akışındaki kısıntı sorunu değildir. Konunun bütün uzmanları, mühendis odaları, önceki dönemlerde Botaş’ta yöneticilik yapmış kişilerin de belirttiği gibi stoklarımızdaki gaz miktarı yetersiz! Uluslararası depolama sistemlerinde ülkenin tüketim miktarının %20’si depolanabilirken; Türkiye’deki depolama sistemi sadece %5 depolama yapabiliyor. Üstelik zaten az olan mevcut depolama sistemimizin fiyatların yüksek seyretmesi sebebiyle doldurulmadığı gibi vahim bir öngörüsüzlükle karşı karşıyayız. Özetle krizin asıl nedeni İran’ın gazı kısması değil; hükümetin izlediği yanlış enerji politikaları, doğalgaz depolamasının yetersizliği, dışa bağımlılık, öngörüsüzlük ve planlama eksikliğidir. Sorumlusu da ülkeyi yönete(meye)nlerdir. Birçok alanda olduğu gibi enerji alanında da liyakatsız, ehliyetsiz, basiretsiz yönetim anlayışının bedelini, maalesef sanayicimiz, vatandaşımız ve milletimiz birlikte ödüyor.”