Dolar 34,3326
Euro 36,2251
Altın 2.834,61
BİST 9.420,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 23°C
Hafif Yağmurlu
Adana
23°C
Hafif Yağmurlu
Cum 22°C
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 21°C

Doğan Çelikten: Halk Eğitimi Merkezleri kısıtlanırsa yeni cezaevleri açılır

Doğan Çelikten: Halk Eğitimi Merkezleri kısıtlanırsa yeni cezaevleri açılır
14 Kasım 2024 14:03
A+
A-

Adana’nın tanınan simalarından Milli Sporcu, Milli Takım Antrenörü, yazarlık ve şairlik gibi pek çok meziyeti bulunan Doğan Çelikten, Halk Eğitimi Merkezlerinde kurs açmayı neredeyse imkansız hale getiren radikal genelgeyi eleştirdi.

Çelikten: Halk eğitimi merkezleri ülkemizdeki her yaşta vatandaşların, eğitim, gelir, sosyal statü ve kültür düzeyinde ilgi, istek, yetenek ve beklentilerine yönelik mesleki, sosyal, toplumsal, ekonomik, sportif ve kültürel alanlarda ücretsiz kurslar düzenleyen ve bu alanlarda vatandaşları uzmanlaştıran en önemli eğitim programıdır.
Bir ülkenin dünya arenasındaki gelişimlik düzeyi; ülkenin mesleki, toplumsal, ekonomik, sportif ve kültürel değerlerinin başarılarıyla ölçülür.
1 yılda her yaş grubundan yaklaşık olarak 15 Milyon vatandaşımızın ücretsiz eğitim aldığı halk eğitimi merkezleri Temmuz ayında yayınlanan genelge ile kısıtlama yöntemine gitmiştir, kota uygulamasına geçilmiş ve akabinde öncelikli/önceliksiz açılacak kurslar olarak sınıflandırılıp sportif faaliyetler tamamen faaliyet dışı bırakılmıştır.
85 Milyon nüfuslu ülkemizde 15 Milyon vatandaşın toplanda 3463 kurs alanında genel ve mesleki eğitim gördüğü bir eğitim programının aniden kısıtlanması ülkemizi Muasır Medeniyetler seviyesinden aşağı düşürmeye mahkum etmektir.

EĞİTİMİN KISITLANDIĞI ÜLKELERDE SUÇ İŞLENME ORANLARI ARTAR

Eğitim seviyesinin düştüğü ülkelerde suç işlenme oranları artar, istihdam azalır, sağlık sorunları çoğalır kamu kurum ve kuruluşları işlevselliğini büyük oranda yitirir.
2021 verilerine göre ülkemizde çeşitli suçlardan 10 Milyona yakın suç dosyası açılmış, 14 Milyon kişi bu suç dosyalarında Şüpheli/Sanık olmuş, 11 Milyon kişi ise mağdur edilmiştir. Bu rakamlar bizlere cezai ehliyeti olan vatandaşların ya suçlu ya da mağdur olduğunu göstermektedir. 300 bin mahkumun olduğu olduğu ülkemizde suçlular cezaevleri sığmıyor ve yeni cezaevleri inşaa etmek zorunda kalıyoruz.
3 Milyon işsizin olduğu ülkemizde, vatandaşların mesleki eğitim alarak bir alanda uzmanlaşmasının ve buna mukabil olarak üretime katkı sağlayarak istihdam edilmesinin önü kısıtlanırsa işsizlik oranımızdaki artış kaçınılmaz olur.

USTA ÖĞRETİCİLER MAĞDUR EDİLİYOR

Milli Eğitim Bakanlığının Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü çatısı altında Türkiye’nin 81 ilinde 997 kurum ile faaliyet yürüten Halk Eğitimi Merkezlerinde onbinlerce usta öğretici bir takvim yılı içerisinde kıdem, ihbar ve işsizlik maaşına tabii olmaksızın 11 ay çalıştırılabiliyor. 1 ay iş akdi feshedilip tekrar iş başı yapan usta öğretiler kurs takvimleri ve pek çok bürokratın keyfi uygulamalarından dolayı 11 ay ile istihdam edilemiyor. Tüik Kasım ayı verilerine göre bekar bir insanın yaşam maliyetinin altında maaş alan usta öğreticiler 3 aydan beri kurslarının açılmasını bekliyor.
Yetkililerin bu elem verici ve manidar uygulamaya karşı derhal harekete geçmesi elzemdir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.