FBY Enerji Üretim Tesisi’nden çıkan tozlar üretimi ve sağlığı tehdit ediyor
Adana’nın en bereketli topraklarına kurulan, FBY Enerji Üretim Tesisi’nin bacasından ve öğütme tesisi olarak kullanılan alandan çıkan tozlar tarımsal üretime ve halk sağlığına zarar veriyor. Bölgede çıkan tozlardan dolayı çiftçiler ürünlerini hasat edemezken, girdi maliyetleri de katlanıyor. Vatandaşlar da evlerinde pencerelerini açamaz ve çamaşırlarını dışarıya seremez durumda. Enerji Santrali eski çalışanları Aydınlık’a yaptığı açıklamada, tesisin bacasında filtre kullanılmadığını iddia etti. Vatandaşlar da iddiaları destekleyici açıklamalarda bulundu.
Adana’nın Zağarlı köyünde bulunan enerji üretim tesisi ve karşısında bulunan depo ve aynı zamanda öğütme tesisi olarak kullanılan alandan çıkan toz ve kumlar, halk sağlığını tehdit ediyor ve bölgede tarımı bitirme noktasına getiriyor.
Eski Ak Parti Muğla Milletvekili Hasan Özyer’in de kurucuları arasında yer aldığı Özyer Grup’a ait olan tesis, aynı zamanda birinci sınıf sulu tarım arazilerinin ortasında.
HASAT YAPILAMIYOR, GİRDİLER ARTIYOR
Tesisin açık kaldığı her gün, Türkiye’nin narenciye üretiminin ve ihracatının en fazla yapıldığı bölgelerden olan Yüreğir’de, çiftçilerin girdi maliyetleri artıyor ve zararları katlanıyor.
Konuya ilişkin gazetemize konuşan bölge çiftçilerinden Adem Kocadağ’ın 100 dekar limon bahçesi var. Ve tozdan dolayı ürünlerinde hastalık var. Kocadağ aynı zamanda bahçesi tozla kaplı olduğu için ürünlerini satmayı bırakın, hasat dahi ettiremiyor. Çünkü işçiler tozlu bahçede çalışmak istemiyor. Tozdan dolayı verim düşüklüğü de yaşanıyor. Bitki yaprakları tozla kaplı olduğu için fotosentez yapamıyor. Bölgede 400 hane olduğunu söyleyen Kocadağ, “ Çocuklarımız nefes alamıyor. Evde tesisten gelen toz yüzünden, ne penceremizi açabiliyoruz, ne de dışarıda oturabiliyoruz. Çamaşırlarımızı dahi seremiyoruz.”dedi. Kocadağ aynı zamanda toz yüzünden kendi salçalarını yapamadıklarını belirtti.
Yine bölgede çiftçilik yapan Ali Töz, enerji tesisinden çıkan tozlar yüzünden bitkileri sürekli ilaçlamak zorunda kaldıklarını aktardı. Tozdan dolayı verimin düştüğünü belirten Töz, tozun böcek oluşumunu 5 kat artırdığını belirtti. Töz, “Fabrika kurulmadan önce yılda bir iki kez ilaçlama yaparak üretimimizi yapıyorduk. Şuanda yılda 5 kere ilaç atıyoruz yine fayda etmiyor. Ürünlerimiz tesis yüzünden ihracata gidemiyor.”dedi.
“AKCİĞER RAHATSIZLIKLARI ARTTI”
Bölgede bir tarım işletmesinde çalışan Doğan Gözüküçük de, FBY Enerji’nin yaydığı tozlardan dolayı akciğer hastalıklarının arttığını belirtti. Özellikle akşam saatlerinde dışarı dahi çıkamadıklarını söyleyen Gözüküçük,” Gündüzleri tepki çekmemek için tam randımanlı çalıştırmıyorlar. Geceleri resmen dolu gibi toz yağıyor her yere.” dedi.
“BACALARDA FİLTRE YOK”
FBY Enerji’nin eski bir çalışanı da Aydınlık’a yaptığı açıklamada, bacaların filtresiz olduğunu ifade etti. Bölgedeki vatandaşlar da yaptıkları görüşmelerde FBY yetkililerinin bacaların filtresiz olduğunu kabul ettiklerini ve salgından dolayı Çin’den gelecek olan filtrelerin geciktiğini söylediklerini iddia etti.
ŞİRKET İDDİAYI REDDETTİ
FABAY Enerji Üretim A.Ş’nin bağlı olduğu Özyer Grup’tan İsminin kullanılmasını istemeyen bir yetkili ise, iddialara ilişkin açıklama yaptı: “ Organik madde yakıyoruz. Organik madde de filtre zorunluluğu olmamasına rağmen kuru filtre kullanılıyor sürekli. Sadece bakım yapıldığı dönemlerde kullanamıyoruz. O da 1 gün sürüyor. Elekstaretik filtre ise çok masraflı. Onu kullanamayız. Bölgedeki sorunları vatandaşlardan şikayet geldikçe fark ediyoruz. Bitkiler, çıkan tozlardan fotosentez yapamıyor, farkındayız. Ancak sorunu birkaç ay içinde çözeceğiz. Önlemler alınıyor. İyileştirmeye gideceğiz.” İfadelerini kullandı.
ULUSAL KANAL’A DA DAVA AÇMIŞLARDI
FBY Enerji Santrali daha önce Ulusal Kanal’ın yaptığı haber için de tekzip talebinde bulunmuş, , “FBY Enerji, Halk sağlığını ve Üretimi tehdit ediyor” ifadelerinin, “Şeref ve haysiyeti” zedelediği iddiasıyla dava açmıştı. Dava mahkemenin,”haber yazı ve içeriklerinin gerçeğe aykırı olduğunun tespit edilememesinden dolayı düzeltme ve cevap talebinde bulunulmasının kanuna uygun olmaması nedeniyle talebin reddine karar verilmiştir.” İfadeleriyle Ulusal Kanal lehine sonuçlanmıştı.
HABER : YALÇIN SEMİR AKARSU / ADANA