İşçi önderi karakteri yaşatacağız /
Yusuf Kahveci Anısına…
04 Haziran 2024 tarihinde çok değerli arkadaşımız Yusuf Kahveci’yi kaybetmenin haberi hepimizi derinden sarstı. Yusuf kardeşimiz 1975’li yıllarda Adana Çimento Fabrikasında, Çitos-İş Sendikası işyeri temsilcisi ve partimizin temel örgüt üyesiydi. Genç ve yaşına göre çok olgun olması işçi mücadelesinde çok saygı duyulan bir önder olmasını sağladı. 50 yıllık partili olması yanı sıra işçi mücadelesinde kazandığı dostlarının tamamı cenaze töreninde yer alarak Yusuf’u yalnız bırakmadı. Cenazesindeki ve taziye sürecinde gözlemlediğimiz kalabalık kardeşimizin toplumdaki yerini göstermektedir.
1976 yılında, Adana Çimento Fabrikasında çalışırken tanıdım Yusuf kardeşimi.
Fabrikada yetkili sendika Çitos-İş sendikasıydı, işyeri temsilcilerimizden biriydi, fabrika temel örgütünün de üyesiydi. Yürütülen bütün işçi mücadelelerinde hep en öndeydi.
1977 yılında Adana Çimento Fabrikasında yapılan ve tarihe mal olan, “milli güvenliği zedeliyor” diye 2.MC Hükümeti tarafından ertelenen GREV’deki önderliğiyle bütün işçilerin, GÜVEN ve SEVGİSİNİ kazanmıştı.
Defin sonrası, sevgili eşi Kıymet’e başsağlığı dilerken, “Artık bu evin direği sen olacaksın, görevimiz onun değerlerini yaşatmaktır” dediğimde, “Hayır, hayır evimin direği gitti” şeklinde acısını ifade etti.
Yusuf kardeşim,
50 yıllık partili,
Değerli bir işçi önderi, aynı zamanda,
Çok iyi bir eş,
Çok iyi bir Aile babasıydı.
1977 yılındaki Adana Çimento Fabrikası Grevi topluma mal olmuş çok önemli grevlerden birisidir. Grev toplam 42 gün sürmüş ve sonunda “milli güvenliği zedeliyor” diye 2.MC hükümeti tarafından ertelenmişti.
Fabrika önü grev alanında sendika yönetici ve işçi önderleri
Bu grev, işçi ve sendika dayanışması kararlılığı nedeniyle bütün Çukurova’da özellikle işçi sınıfı içerisinde yankı bulmuş, sempati ile karşılanmış ve tüm kamuoyunun desteğini almıştır. Bu durum işveren temsilcilerini rahatsız etmiş, tedirgin etmiş, telaşlandırmıştır. Grevi kırmak için çeşitli tertip ve hilelere başvurulmuştur. Fabrika kurşunlatılmış, gece işçi servisinin önü maskeli kişilerce kesilmiş, işçiler servisten indirilmiş, ceplerindeki paraları, yüzük, kolye gibi değerli eşyaları gasp edilmiştir. Yetmemiş grevi kırmak için sendika genel sekreteri Rıza Beke, Oyak avukatı ve o dönemin Adana Belediye Başkanı eşi olan Yıldız Bagatur tarafından asılsız iftiralar ile suçlanarak gözaltına aldırılmıştır. Başta Çitos-İş Sendikası Mersin Çimsa işçileri olmak üzere, Adana Çimento Fabrikası işçileri ve çok sayıda fabrikaların işçilerinden oluşan, sayısı bini aşan kalabalığın emniyet binası önünde “Sekreterimizi İsteriz” sloganları ile mücadelesi sonucu gözaltında bulunan sendika sekreterinin salınması sağlanmış halaylarla, türkülerle grev alanı fabrikaya dönülmüş ve başarı kutlanmıştır.
Çitos-İş Mersin Çimsa işçilerinin Adana Çimento Fabrikası Grevine
destek vermek için E5 karayolundan fabrikaya yürüyüşü.
(bu fotoğraf 1977 yılında Aydınlık yayınları tarafından bayram tebriği kartı olarak basılmış ve kullanılmıştır)
Grev boyunca, fabrika güvenliğini tertiplerden korumak için fabrika işçileri, sendika önderliğinde 3 vardiya kart basarak önlem almıştır. Bütün bu mücadelelerde Yusuf Kahveci önemli sorumluluklar almış, süreçlerde önderlik rolü üstlenmiştir.
Grev, çimento fabrikası civarında bulunan İsmailiye, Alihocalı, Camili, Köklüce, Dedepınarı köylüleri tarafından desteklenmiş, grev boyunca köylü vatandaşlar traktörlere doluşarak davul, zurna eşliğinde koyun/koç getirerek büyük destek vermişlerdir. Bu destek sayesinde 42 gün süren grevde işçiler her gün et yemişlerdir. Özellikle bir muhtarımızın işçilere “Çimento işçisi kardeşlerim! Bir insanın en kıymetli şeyi şu parmağındaki yüzüktür. Bu haklı mücadelenizi başarıya ulaştırana kadar bütün köyümle birlikte gerekirse parmağımızdaki yüzüklerimizi satana kadar yanınızdayız” şeklinde hitap etmesi, grevin topluma ne derece mal olduğu ve desteğini aldığının önemli bir göstergesidir.
Grev sürecinde, Erkan Yücel yönetimindeki halk tiyatrosu Ankara’dan greve destek için gelmiş, Adana şehir tiyatrosunda 3 gün olmak üzere, bir hafta boyunca fabrikada, fabrika civarı köylerdeki köy odalarında oyunlar sergilemiştir. İşçiler bu destekleri nedeni ile Erkan Yücel ve oyuncularını bağrına basmış, evlerinde misafir etmek için birbirleri ile yarışmışlardır. Gündüzleri de çimento işçilerin eşleri yemekler hazırlayarak ikramlarda bulunmuşlardır. Bu kaynaşma nedeni ile işçi ve ailelerinden oluşan beş otobüs, Erkan Yücel ve oyuncuları ve Mersin-Çimsa işçileri Mersin-Erdemli çamlığına giderek başarı ile devam eden grevi kutlamışlardır.
Köy evinde Erkan Yücel ve oyuncuları ile köylülerin kucaklaşması
Köylülerin Halk Tiyatrosu oyuncusuna hediye vermesi
Erdemli Çamlığında Adana Çimento ve Mersin Çimsa Fabrika işçileri, aileleri ve Erkan Yücel ile halk tiyatrosu sanatçılarının kutlaması
Yürütülen bu mücadelelerin başından sonuna kadar Yusuf Kahveci arkadaşımız sorumluluklar alarak önderlik etmiştir.
Kardeşim Kıymet ve sevgili çocuklarının acısını paylaşıyor, sabırlar diliyorum.
Bütün sevenlerinin ve Partimizin başı sağ olsun.
Onun işçi önderi karakteri ve değerlerini yaşatacağız.
Mekanı cennet olsun.
Rıza Beke / Çitos-İş Sendikası Eski Genel Sekreteri