Kayseri şeker savcıdan kaçıyor
Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı, yolsuzluk iddialarını incelediği Kayseri Şeker Fabrikası’ndan yazılı ifade istedi. Fabrikanın yanıt vermemesi üzerine Başsavcılık ikinci bir yazı daha gönderdi ve bilgilerin bir an evvel iletilmesini talep etti. Fabrika 2023’te 11 milyar zarar açıklamıştı
Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı, Kayseri Şeker Fabrikası’yla ilgili yolsuzluk iddialarını inceliyor. Başsavcılık hazırlık soruşturması kapsamında yazılı bilgi istedi, fabrikadan yanıt gelmedi. Başsavcılık, fabrikaya ikinci bir yazı göndererek, istenilen hususların bir an evvel yerine getirilmesini talep etti.
Kayseri Şeker Fabrikası eski yönetim kurulu üyesi Metin Demircan’ın iki yıl önce yönetim hakkında açtığı dava sonrası, Ticaret Bakanlığı müfettişleri, fabrikada inceleme başlatmıştı. İnceleme sonunda 132 sayfa hazırlanan raporda, fabrikanın zarara uğratıldığı iddialarının büyük bir kısmı belgelenmiş, Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı Hazırlık Bürosu, soruşturma yürütüyordu.
Başsavcılık, soruşturma kapsamında Kayseri Şeker Fabrikası’na 18 Ocak 2024 tarihinde gönderdiği yazıda, “…raporun sonuç kısmındaki iddialarla ilgili olarak açıklayıcı ve yazılı bir şekilde bilgi verilmesi, rica olunur.” dedi, yazıya yanıt gelmedi. Bunun üzerine savcılık 10 Mayıs 2024 tarihinde fabrikaya ikinci bir yazı gönderdi. Yazıda şunlar belirtildi: “…İlgi sayılı yazımızla istenilen hususların tekite mahal bırakmaksızın yerine getirilmesi istenildiği halde yazımıza bugüne kadar bir cevap verilmediği anlaşılmıştır. İlgi sayılı yazımız ile istenilen hususların biran evvel yerine getirilmesi TEKİTEN rica olunur.”
SUÇ İŞTİRAKE ATILDI
Fabrika yönetimi, ikinci yazının ardından hayvan ticaretinde yapıldığı iddia edilen yolsuzlukla ilgili bir yanıt verdi. Yanıtta olayın fabrikanın iştiraki olan Pandoğa Sanayi ve Ticaret A.Ş’ye sorulması istendi. Aydınlık’ın ulaştığı bilgiye göre fabrika, yanıtında ‘bünyemizde bulunan iştirakten sorulması gerekir’ diyerek savcıyı oyalamaya devam etti. KENT TV’ye program yapılmadan ödenen paralarla ilgili ise verilen yanıtta, ‘Savcı suç görürse ilgili memurdan ödenen fazla para tahsil edilir’ denilerek, suç geçiştirildi.
BİLANÇO İÇİN UZATMA TALEBİ
Bu arada Kayseri Şeker Fabrikası’nın Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)’na sunması gereken bilançonun da hâlâ sunulmadığı, fabrikanın uzatma istediği belirtiliyor. Aydınlık’a konuşan bir kaynak, ”Bilançonun günü geldi, bir ay daha uzatma isteyecekler. Fabrikanın borçlarının artacağı yönünde bilgiler var.” dedi.
BORÇ YÜZDE 80 ARTTI
Kayseri Şeker’in borçları da her yıl artıyor. Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş. tarafından açıklanan raporlarda, 30 Nisan 2023 tarihinde toplam borç 6 milyar 470 milyon 763 bin 76 lira iken 31 Ocak 2024 tarihinde yüzde 80,9 artış ile 11 milyar 706 milyon 311 bin 854 liraya yükseldi.
Aydınlık’a konuşan kaynak, “Yıllara göre borç artıyor. 4 milyar kâr açıkladılar ama borç da yükseliyor bir taraftan. Duran varlıkları yeniden değerlendiriyorlar ve kâr hanesini artırıyorlar. Hayali kâr gösteriyorlar. Kârı fazla gösterdiğin zaman haliyle yüzde 20 gelir vergisi borçlanıyorsun. Duran varlıkların değerini yükselterek de vergi dairesine borçlanıyorlar. Borçları bu şekilde artırıyorlar. Talan ediliyor fabrika. Savcılıktaki raporda da belli. Hayali alımlar yaparak ödemeler yaparak fabrikanın borcunu artırıyorlar.” diye konuştu. Kaynak: Aydınlık