Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 13°C
Hafif Yağmurlu
Adana
13°C
Hafif Yağmurlu
Paz 13°C
Pts 14°C
Sal 16°C
Çar 17°C

Nasıl bir kent istiyoruz? / Editör’den

Nasıl bir kent istiyoruz? / Editör’den
10 Nisan 2022 15:07 | Son Güncellenme: 10 Nisan 2022 15:21
A+
A-

Nasıl bir kent istiyoruz ? Belediye başkanlığı ve meclis  üyeleri   seçimlerinin üzerinden üç yıl geçti ve de vatandaş  halen  icraat bekliyor.

Yapılanlar ve yapılamayanlar  ortada vatandaş da her şeyin farkında.

Seçim  meydanlarında  vaatler  havalarda uçuştu ve buhar oldu.

Ortalık proje’den  de  geçilmedi  hatta  bunun için  lüks otellerde   tanıtım toplantıları yapıldı.

Yoksul mahallelerde ise   bol  bol kahvehane toplantısı.

Kent hizmetlerinde  belirleyici olan vatandaşın  mutluluğudur,sağlığıdır, huzurudur.

Uygulamaya  giren  yeni  ‘BÜTÜN ŞEHİR’ yasası  ile    büyük şehir olan  Belediyelerde ise  durum daha da farklıdır. Bundan böyle  kırsal alanda   ki her türlü yatırım, kalkınma projeleri de  ve bir kent  için  zorunlu olan ulaşım, eğitim, sağlık, kültürel yaşam  gibi sorunlara çözüm bulmak  ve bölge de yaşayan vatandaşları  rahat ettirmek  ,huzurlu bir  kent  ortamı sağlamak da  gereklidir.

Kent’ler üretken olmalıdır. Günümüzde ise Kent’ler  tüketim alanları haline gelmiştir.

Günümüzde Kent’ler  borçlanan, rantiyecileri ve  mafya vari yapıları sırtında taşır hale getirilmiştir.

Kent’ler yorulmuştur, kent  trafiğ’ i ise  canavarlaşmış, yaşayanların  yollarda ve de taşıtlarda  tükendiği alanlar haline gelmiştir.

İşsizlik ve yoksulluk  kent’leri  suç üretir bir hale getirmiştir.

Kent’ler üretici  olmıyan  insanların yaşadığı  ‘OBEZ’  kentler haline gelmiştir.

Çalışan ve üretenler ise , kent yaşamının dışına itilmiş, varoşlara  tıkılmıştır.

Havadan para kazanmanın aracı haline getirilen kent rantları  bir avuç  çıkar şebekesinin yağma alanı haline  getirilmiştir.

Belediyelerin  yapmış  hizmetler  özelleştirme  adı altında ‘Şirketlere’  devredilmiş belediyeler  taşeron  ve müteahhit  cenneti haline getirilirken çalışanlar için cehennem haline getirilmiştir.

Kent’ler de  kibrit kutusu  gibi yığılmış binalar, güneş görmeyen sokaklar ,mahalle kültürünü, komşu dayanışmasını yok eden  bir  yaşam tarzı  ortaya çıkmıştır.

Tarımsal  alanlar  ve verimli topraklar  işyeri ve apartman arsasına dönüştürülmüştür.

Kent’ler  toplumsal ,  ahlaki çürümenin  yoğunlaştığı  alanlar haline gelmiştir.

Kent’ler  tarihsel   ve kültürel alanları yağmalandığı  alanlar haline getirilmiştir.

Kent’lerimizi  rantiyeci  ahtapotların  yağmasından kurtarmalıyız.

Bu  olumsuz  şartlarda kentlerde yaşayan vatandaşlarımız  mutsuz ve  umutsuz   bir yaşam  tarzına  mahkum  hale getirilmiştir.

Yaşadığımız  Kent ‘e bakalım, üretim den koparılmış bir hale getirilmiş yığınlar işsizlik gırdab ‘ında yaşam kalitesi düşürülmüş ve vatandaşın borç batağında olduğu mutsuz ve umudunu arayan bir  kent haline gelmiştir.

Çukobirlik ,Paktaş, Sümerbank, Tekel  ve diğerleri.  gibi üretim alanları kapanmış/kapatılmış  çalışanlar d a ya emekli edilmiş ya da  işsizler ordusuna katılmıştır.

 Kent üretimden koparılmış bir hale getirilmiştir.

Bir  kent’in  mutluluğu  , rahatı ve huzurunun en önemli kaynağının da üretici kent olmaktan geçtiği gerçeğini de  unutmamak   gerek diye düşünüyorum.

Bütün bu olumsuzlukları sadece bir durum tespiti amacı ile  yazmıyorum.

Aynı zamanda yeni görevde ki Sayın Belediye  Başkanlarına da  bir hatırlatmada bulunmak istiyorum.

 Vatandaşı rahat,  doğayla  iç   içe  toplumsal hizmetlerin  halka kolayca  götürülebildiği , kültür ve sanat hayatının canlı, halkın siyasal yaşama katılma imkanlarının geliştiği ,doğrudan demokrasi uygulamalarına elverişli ferah kentler,  huzurlu  kentler , uydu kentler oluşturabilmelidirler.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.