Dolar 34,4893
Euro 36,2531
Altın 2.960,48
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 17°C
Hafif Yağmurlu
Adana
17°C
Hafif Yağmurlu
Cum 22°C
Cts 14°C
Paz 13°C
Pts 14°C

Ruh Sağlığı’nda hekimler öfke ve çaresizlik içinde

Ruh Sağlığı’nda hekimler öfke ve çaresizlik içinde
29 Haziran 2020 16:19 | Son Güncellenme: 29 Haziran 2020 16:20
A+
A-

Adana Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları hastanesi önünde bir araya gelen Adana Tabip Odası ve SES yöneticileri ile hekim ve sağlık çalışanları, Hastane yönetiminin yeteneksizliği ve ilgisizliğini protesto ederek basın açıklaması yaptı.

Kurumlar adına basın açıklamasını okuyan Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hilal, “Bu hastanede çalışan meslektaşlarımız İl Sağlık İdaresinin hastaneye karşı takındıkları ihmalkar ve sorunların çözümünden uzak yaklaşımlarından çok rahatsızdır. Hastane yönetiminin sorunları çözmedeki yeteneksizliği, ilgisizliği sonucu hekimler ve diğer sağlık çalışanları üzüntü, öfke ve çaresizlik içinde çalışmaktadırlar.” dedi.

HEKİMLER YA İSTİFA EDİYOR YADA TAYİN İSTİYOR

Başkan Prof. Dr. Hilal, konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Adana Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları hastanesi 530 yatak kapasitesi ile Bakırköy Ruh Sağlığı ve Hastalıkları  Hastanesinden sonra Türkiye’nin 2. büyük ruh sağlığı hastanesidir. Ayrıca 16 ilin bağlı olduğu bölge hastanesi konumundadır. Son 3-4 yıl içerisinde 20’ye yakın psikiyatri uzmanı hastanenin bu durumundan dolayı emekliye ayrılmış, istifa etmiş ya da tayin isteyerek başka hastanelere gitmek durumunda kalmıştır. Kalan hekimler ve sağlık çalışanları da hastaneden ayrılmak istemektedirler. Hastanenin fiziki şartları ve hasta yatak kapasitesi, hasta ve çalışan sağlığı düşünülmeden planlanmıştır.”

HEMŞİRELER İŞ YÜKÜ ALTINDA EZİLİYOR

“Koğuş sisteminin olması erkek servislerinde 50 ve üzeri hastaya, Kadın servislerinde 40 ve üzeri hastaya, nöbetlerde 2 yada 3 hemşirenin hizmet vermesi tedavinin doğru düzgün yapılamamasına, sağlık emekçilerinin kendini korona enfeksiyonundan koruyamamasına, güvenlik açısından sıkıntılar yaşanmasına, çalışanların tükenmişliğine neden olmuştur. Bu hastanede yatan hastalar birçok şehirden gönderilen, ağır ruhsal bozuklukları olan, kendisine ve çevresine zarar verme riski yüksek olan hastalardır. Olması istenmemesine rağmen önüne geçmenin tıbben mümkün olmadığı durumlar vardır. Hastanede ki tüm sağlık çalışanları özverili şekilde çalışarak bu durumların önüne geçmeye çalışmaktadır.”

PANDEMİ SÜRECİNDE HASTANEDEKİ SORUNLAR KATLANARAK ARTMIŞTIR

“Hastanede yakın zamanda meydana gelen, 2 Hemşire 1 Doktorun açığa alınmasıyla sonuçlanan olaydan sonra Hastane yönetimi, hemşirelerin serviste yatan 50 yi aşkın hastayı her 15 dakika da bir kontrol amaçlı dolaşmalarını, kamera gözlemlemelerini yapmaları istemiştir. Bunun yapılmasının fiziken mümkün olmadığı yöneticiler tarafından da bilinmektedir. Bunun amacı, olası bir kötü durumda tüm sorumluluğu çalışanlara yüklemek olduğu açıktır. Pandemi sürecinde hastanedeki sorunlar katlanarak artmıştır. Koğuş sistemi olan hastanede hekimlerin önerileri idare tarafından dikkate alınmamıştır. Yatan ona yakın hasta da korona testi pozitif çıkmış ve bu hastalar hiçbir hastane tarafından kabul edilmemiştir. Hastane ve İlin sağlık yöneticileri de bu duruma sessiz kalmış hastalar koğuşlarda kalmaya devam etmektedir. Bu durum hem diğer hastalar için hem de sağlık çalışanları için ciddi risk oluşturmaktadır. Yoğun bakımı, bu konuda yetişmiş yeterli sayıda tıbbi personeli hatta tıbbi malzemeleri olmayan bir hastanede bu hastaların nasıl tedavi edileceği bilinmemektedir. Ayrıca pandemi döneminde bakanlık tarafından belirtilen ek ödemelerin yapılmaması veya dengesiz yapılması, sağlık çalışanları arasındaki iş barışını bozmaktadır.”

HEKİMLER YÖNETİCİ TARAFINDAN MAKAMDAN KOVULMUŞLARDIR

“Sorunları hastane yönetimi ile konuşmaya giden hekimler, durumu hastane yöneticilerine anlatmaya çalışmışlar ancak konuşma tamamlanmadan makamdan kovulmuşlardır. Hastane idaresinin gözdağı amacı ile hekimler hakkında soruşturma açtığı söylenmektedir. İdarecilerin görevinin meslektaşlarının çalışma şartlarını düzeltmek sorunlarını çözmek olduğunu hatırlatır, haksızlığa uğrayacak meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu ve sürecin takipçisi olacağımızı belirtiriz.”

Açıklamanın ardından hastane yönetimi alkışlarla protesto edildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.