Dolar 34,0033
Euro 37,8557
Altın 2.819,96
BİST 9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 31°C
Az Bulutlu
Adana
31°C
Az Bulutlu
Sal 32°C
Çar 29°C
Per 31°C
Cum 30°C

Sağlıklı beslenme takıntısı tehlikeli olabilir!

Uzman Psikolojik Danışman Şura Saka, sağlıklı beslenmenin takıntı haline gelmesinin tehlikeli sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti.

Sağlıklı beslenme takıntısı tehlikeli olabilir!
27 Ağustos 2024 21:07
A+
A-

Saka, yemekle kurulan ilişkinin, insanın doğduğu andan itibaren hem kendisiyle hem de başkalarıyla iletişiminde önemli bir rol oynadığını belirtti. Bebeklik döneminden itibaren, fiziksel ve duygusal beslenme sürecinin kişinin kendisi, diğerleri ve dünyayla bir bağ kurmasını sağladığını ve bu bağın ruhsal gelişimin temelini oluşturduğunu aktaran Saka, yeme bozuklukları denildiğinde genellikle anoreksiya nervoza, bulimia nervoza ve tıkınırcasına yeme bozukluğunun akla geldiğini belirtti. Ancak, son yıllarda sağlıklı beslenme takıntısı olarak bilinen ortoreksiya nervoza da bu bozukluklar arasında yerini almaya başladığını anlatan Saka, şunları kaydetti:

“Ortoreksiya nervoza, kişinin sağlıklı beslenmeye aşırı derecede odaklanmasıdır. Bu kişiler sadece organik gıdalarla beslenmeye çalışır, içeriğini bilmedikleri yiyeceklerden kaçınır ve kendi hazırladıkları dışında başka yiyecek tüketmez. Bu kişilerde mükemmeliyetçilik, zihinsel katılık, yoğun kaygı ve suçluluk gibi özelliklerin, obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) tanısı almış kişilerle benzerlik gösterir. Ortoreksiya nervozanın nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik, fizyolojik, psikolojik, çevresel ve sosyal faktörlerin etkili olduğu düşünülüyor. Ortoreksiya nervoza, kişinin hayatını hem fiziksel hem de psikolojik açıdan olumsuz etkileyen bir durumdur.”

Saka, ortoreksiya nervozanın farkında olmak ve uzman desteği almanın bu sorunun üstesinden gelmek için önemli olduğunu sözlerine ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.