Dolar 34,4882
Euro 36,4717
Altın 2.944,15
BİST 9.031,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 17°C
Yağmurlu
Adana
17°C
Yağmurlu
Cum 22°C
Cts 14°C
Paz 13°C
Pts 14°C

Sayıştay’dan belediyeler raporu: Olmayan festival için ödeme yapıldı

Sayıştay’ın denetim raporlarında belediyelerde çok sayıda usulsüz işlem olduğu görüldü. Raporlarda Konya’da kiralanan hizmet araçlarının bazı personeller tarafından tatil günlerinde kullanıldığı, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin iptal edilmesine rağmen ödeme yapıldığı belirtildi

Sayıştay’dan belediyeler raporu: Olmayan festival için ödeme yapıldı
11 Kasım 2024 13:36
A+
A-

Sayıştay‘ın belediyelere ilişkin hazırladığı 2023 yılı denetim raporlarında dikkat çeken bulgular yer aldı. Konya Büyükşehir Belediyesine yönelik raporda, idareye ait binek araçların herhangi bir görev emri olmaksızın bazı personel tarafından tatil günlerinde ve mesai saatleri dışında kullanıldığı belirlendi. Raporda şöyle denildi:

“Araç takip sistemi üzerinden yapılan incelemede, idarece kiralanan hizmet araçlarının, bazı personeller tarafından tatil günlerinde ve mesai saatleri dışında idare garajına bırakılmadığı, herhangi bir görevlendirme yazısı olmadan söz konusu günlerde kullanıldığı görülmüştür. Görevlendirme yazısı ya da izni olmadan araçların tatil günleri ve mesai saatleri dışında kullanımları ‘şahsi kullanım’ riskini oluşturmaktadır. Söz konusu husus idare açısından hem iç kontrol riski hem de kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılmaması sonucunu doğurabilecektir. Kamu idaresi cevabında; bulguda tespit edilen hususlar doğrultusunda işlemlerin yapılacağı belirtilmiştir.”

Sayıştay'dan belediyeler raporu: Olmayan festival için ödeme yapıldı - Resim : 1

FAALİYETİ OLMAYAN DAİRE BAŞKANLIKLARINA ATAMA

Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünde ise herhangi bir faaliyeti bulunmayan daire başkanlığı kadrolarına atama yapıldığı tespit edildi. Raporda söz konusu bulguya yönelik şu ifadeler yer aldı:

“VASKİ Genel Müdürlüğünün 2023 yılı teşkilat şeması ve personel yapısı incelendiğinde; kurumun yönetmelik gereğince norm kadro cetvellerini oluşturduğu fakat faaliyeti olan daire başkanlıkları yanında hiçbir faaliyeti olmayan 2 daire başkanlığı ihdas ettiği ve kullandığı görülmüştür. Mevzuat hükümleri uyarınca, bir daire başkanlığının ihdas edilmesi durumunda bunun belirli bir görev, yetki organizasyonu ve benzeri hususların olması gerektiği açıktır. Hiçbir faaliyeti, organizasyonu, personeli, bütçesi, mevzuatı olmayan sadece kadro unvanları kullanılan daire başkanlıklarının ihdas edilmemesi gerekmektedir.”

PERSONEL GİDERLERİ MEVZUAT SINIRI ÜSTÜNDE

Tunceli Belediyesinde de, personel giderlerinin mevzuatta belirlenen sınırın üzerinde olduğu kaydedildi. Raporda bu konuya ilişkin şu bilgiler yer aldı:

“Yönetmelik hükümlerine göre idarenin toplam personel giderinin üst sınırı 98 milyon 160 bin 515 TL’dir. Yapılan incelemede; belediyenin 2023 yılı şirket personeli dahil personel giderleri toplamının 113 milyon 861 bin 739 TL olduğu, (Bu tutarın 60 milyon 41 bin 46 TL’si şirket personel gideridir) Yönetmelik hükümleriyle belirlenen sınırın 15 milyon 701 bin 223 TL tutarında aşıldığı, söz konusu personel giderinin yeniden değerlenmiş bütçe gelirine oranının yüzde 46,3 oranında gerçekleştiği görülmüştür. Mevzuat hükümleri gereği idarenin yıllık toplam personel giderlerinin, yeniden değerlenmiş bütçe gelirlerine oranı yüzde 40’ın altına ininceye kadar idare şirketlerine personel alımı yapılmaması gerekmektedir. Kamu idaresi bulgumuza iştirak etmiş olup mevzuatta belirtilen sınırın aşılmamasına dikkat edileceği belirtilmiştir.”

KULÜBÜN ÖDEYEMEDİĞİ PARAYI BELEDİYE ÖDEDİ

Sakarya Büyükşehir Belediyesine yönelik hazırlanan raporda ise şu tespitlere yer verildi:

“Yapılan incelemelerde; Sakarya Büyükşehir Belediye Basketbol Spor Kulübü Derneği’nin 2013 yılında kurulduğu, 2016 yılında Basketbol Süper Ligine yükseldiği, iki yıl bu ligde oynadığı, ilgili kulüp süper ligde iken yerli ve yabancı profesyonel basketbol sporcuları transfer ettiği belirlenmiştir. Transfer edilen profesyonel basketbol sporcularının ücretlerini ödeyemeyen kulüp, 2020 yılında faaliyetlerine son vermiştir. Daha sonra söz konusu sporcu ve menajerlerin Sakarya Büyükşehir Belediyesine dava açtığı, 2022 yılında mahkemelerin belediye ile Basketbol Spor Kulübü arasında organik bağ kurarak, belediyenin transfer ücretlerini ödemesine karar verdiği görülmüştür. Belediyenin 29 basketbolcu ve menajerlere ödeyeceği tutar toplamı mevcut kurlara göre 20 milyon TL’nin üzerinde olduğu, söz konusu tutardan yaklaşık 11 milyon 500 bin TL’lik kısmın ilgililere belediyece ödendiği tespit edilmiştir. İdare tarafından gönderilen cevap değerlendirildiğinde; idarece bulguda yer alan hususlarla ilgili mahkeme süreçleri tamamlandıktan sonra rücu işlemlerinin yasal süresi içerisinde başlatılacağı anlaşılmaktadır.”

FESTİVALLERDEKİ HATALI İŞLEMLER

Sayıştay’ın Antalya Büyükşehir Belediyesine yönelik raporunda da dikkat çeken bulgular yer aldı. Buna göre 67 milyon 500 bin TL sözleşme bedelli “Antalya Büyükşehir Belediyesi 2023 Yılı Festivalleri Organizasyonu” işinin ihale sürecinde ve sözleşmenin yürütülmesi aşamasında hatalı işlemlere rastlanıldı. Yapılan incelemeler neticesinde işe ait teknik şartnameye göre 9-11 Haziran 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanan Foodfest Antalya Uluslararası Gastronomi Festivali, 27 Eylül–14 Ekim 2023 tarihleri arasında yapılması planlanan 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali ve 3–12 Kasım tarihleri arasında yapılması planlan 23. Uluslararası Antalya Piyano Festivali’nin, birbirinden bağımsız organizasyonlar olmasına rağmen götürü bedel teklif almak suretiyle bir arada ihale edildiği belirlendi.

Sayıştay'dan belediyeler raporu: Olmayan festival için ödeme yapıldı - Resim : 2

‘YÜKLENİCİNİN SORUMLULUĞUNDA’

Ayrıca Antalya Büyükşehir Belediyesi 2023 Yılı Festivalleri Organizasyonu işi kapsamındaki 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin iptal edildiği ve festival hazırlıkları kapsamında yüklenicinin yaptığı iş kalemleri karşılığında ödeme olduğu belirtildi. Raporda şöyle denildi:

“Belediye tarafından 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin teknik şartnamenin 10’uncu maddesinin yedinci fıkrasına istinaden, ülke gündemini etkileyecek toplumsal olumsuz olaylar nedeniyle iptal edildiği ve yükleniciye gerçekleştirdiği iş kalemleri karşılığında KDV hariç 4 milyon 750 bin TL ödeme yapıldığı tespit edilmiştir. Her ne kadar Belediye tarafından festivalin iptalinde yüklenicinin kusuru olmadığı belirtilse de; Belediyenin cevabından da anlaşılacağı üzere, festivalin iptal süreci festival kapsamına alınan ve daha sonra çıkarılan bir filmden kaynaklanmış, jüri üyelerinin festivalden çekilmesiyle süreç devam etmiş ve sonuç olarak festival Belediye tarafından iptal edilmiştir. İşe ait teknik şartnameye göre festivale katılacak filmlerin seçilmesi, jüri üyelerinin belirlenmesi ve festival direktörlük hizmetinin yerine getirilmesi yüklenicinin sorumluluğundadır.”

ÖĞRENCİ KONUKEVİ YANGIN MEVZUATINA UYGUN DEĞİL

İzmir Karşıyaka Belediyesine ilişkin 2023 yılı denetim raporunda da Karşıyaka Belediyesi İşletme ve İştirakler Müdürlüğü bünyesinde işletilen 23 kişi kontenjanlı bir erkek öğrenci konukevi ile 28 ve 48 kontenjanlı iki kız öğrenci konukevi bulunduğu ve bu yerlerin kurum açma izni ve işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmadan faaliyet gösterdiği tespit edildi. Raporda söz konusu durumla ilgili şu bilgiler yer aldı:

“Bahse konu yerlerin adı her ne kadar konukevi olarak geçse de İdare, fiili olarak bu yerlerde yükseköğrenim öğrencilerine yurt hizmeti sunmaktadır. Bu yüzden öğrencilere yurt hizmeti sunulan bu yerlerin; kurum kapasitesi, yurt binasının yerleşim planı, görevli personel, öğrencilerin barınma şartları ve kayıt işlemleri gibi konularda Yükseköğrenim Özel Barınma Hizmetleri Yönetmeliği’nde belirtilen hükümlere uygun olarak hareket edilmesi gerekmektedir. İdarenin öğrencilere barınma hizmeti verdiği yerlerin bahse konu mevzuat hükmünde aranan şartları tam olarak taşımadığı ve yangın mevzuatına uygun olmadığı yapılan incelemeden anlaşılmıştır. Kamu idaresi cevabında bulguda yer alan tespitlere katılmış olup 23 kişi kontenjanlı erkek öğrenci konukevinin mevzuatta belirtilen şartları taşımadığından kapatıldığını; 28 ve 48 kişi kontenjanlı kız öğrenci konukevleri ile ilgili olarak ruhsat alma çalışmalarının başlatıldığını belirtmiştir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.