Dolar 38,1008
Euro 43,4851
Altın 4.076,20
BİST 9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 25°C
Çok Bulutlu
Adana
25°C
Çok Bulutlu
Paz 25°C
Pts 28°C
Sal 29°C
Çar 24°C

Şeker ve gıda sektöründe yeni meslek standartları yürürlükte

Şeker-İş Sendikası ve Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. işbirliğiyle hazırlanan dört yeni meslek standardı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Standartlar, pancardan şeker üretimi alanında nitelikli iş gücü ihtiyacına çözüm sunmayı hedefliyor.

Şeker ve gıda sektöründe yeni meslek standartları yürürlükte
17 Nisan 2025 14:37
A+
A-

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, Şeker ve gıda sektörüne ilişkin yeni standartları değerlendirdi. 24 Mart 2025 tarihli ve 32851 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ulusal Meslek Standartlarına Dair Tebliğ (No: 2025/1) ile şeker üretimi alanında dört yeni ulusal meslek standardı resmen yürürlüğe girdi. Bu standartlar, Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikası (Şeker-İş) ve Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. iş birliğiyle hazırlandı. Yeni meslek standartları, Şeker Pancarı Bıçakçısı, Şeker Pancarından Ham Şerbet Üretim Operatörü, Şeker Pancarından Koyu Şerbet Üretim Operatörü ve Şeker Pancarı Ham Şerbet Filtrecisi mesleklerini kapsıyor. İsa Gök, bu gelişmeyi şu şekilde açıkladı:

“24 Mart 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Ulusal Meslek Standartlarına Dair Tebliğ (No: 2025/1) ile pancardan şeker üretimi alanında dört yeni ulusal meslek standardı yürürlüğe girmiştir. Yeni standartlar, sektördeki çalışanların sahip olması gereken bilgi, beceri ve yetkinlikleri açıkça tanımlamaktadır. Bu durum sektöre büyük katkı sağlayacaktır. Bu standartlar hem mevcut çalışanların gelişim ihtiyaçlarını belirlemek hem de yeni işe alımlarda daha nitelikli insan kaynağı temin etmek açısından önemli olacaktır. Ayrıca, mesleki eğitim kurumları, sektörün ihtiyaçlarına uygun eğitimler verebilecek içerikler oluşturabileceklerdir.”

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

Yeni standartların iş sağlığı ve güvenliği açısından büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Gök, şöyle devam etti:

“Üretim süreçlerinde karşılaşılan fiziksel ve kimyasal riskler göz önünde bulundurularak, alınması gereken önlemler detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Bu sayede çalışan sağlığını koruyacak, işverenlerin yükümlülüklerini de yerine getirmeleri sağlanacaktır.Bu standartlar, üretim süreçlerinin daha bilinçli ve kontrollü bir şekilde yürütülmesini sağlayacaktır. Bu da hem iç pazarda hem de dış pazarda ürünlerin rekabet gücünü artıracaktır.”

‘DIŞ PAZARDA DAHA GÖRÜNÜR HALE GELECEĞİZ’

Yeni meslek standartları, çalışanlara mesleklerinde net bir gelişim yolu sunuyor. Gök, çalışanların kariyer basamaklarını daha planlı bir şekilde tırmanmalarına olanak tanıyacaklarını belirterek,

“Bu standartlar, iş gücü piyasasında kalitenin artmasına katkı sağlayacak ve işverenlerin nitelikli personele daha hızlı ulaşmasına yardımcı olacaktır. Ulusal standartlara sahip olmak, Türk şeker endüstrisinin dış pazarlarda daha görünür ve tercih edilir hale gelmesini destekleyecektir. Bu, ihracat kapasitesinin artmasına ve yabancı yatırımcılar için güvenilir bir iş ortamı oluşturulmasına katkı sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

YENİ BELGELENDİRME SÜRECİ

Yeni standartlarla birlikte, şeker üretimi sektöründe MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi verilmesine olanak sağlayacak altyapı da hazırlandı. Gök, sürecin devamı hakkında şunları söyledi:

“Sendikamız gıda sektöründe, özellikle et işleme alanlarında Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi vermeye yetkili bir belgelendirme kuruluşudur. Yayımlanan bu yeni meslek standartlarının ardından, pancardan şeker üretimi alanına özgü ulusal yeterliliklerin geliştirilmesi süreci de tamamlanacaktır. Bu kapsamda, MYK belgesi verilmesine olanak sağlayacak altyapı sendikamız tarafından hazırlanmıştır. Sürecin devamında, pancar şekeri imalatında görev yapan tüm çalışanların kendi meslek tanımlarına uygun şekilde belge almaları sağlanacak; doğru, güvenilir ve geçerli belgelendirme uygulamalarının hayata geçirilmesi yönündeki çalışmalarımız kararlılıkla sürdürülecektir. Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikası olarak, sektörümüzün ihtiyaçlarına duyarlı ve çalışanlarımızın haklarını önceleyen anlayışla, ulusal yeterlilik ve belgelendirme çalışmalarında öncü olmaya devam edeceğiz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.