Sermayenin Efendileri, perakende sektörünü böyle dizayn ediyor! / Niyazi Koç yazdı
Perakende piyasaları derken akla ilk önce reel sektörün dinamizmi olarak bilinen marketçilik gelir.
Salgın sonrasında ise bu sektör daha da önem kazanmıştır.
Vatandaşın evlerinde daha uzun zaman geçirecek olmasından dolayı, başta temel gıda ürünleri olmak üzere, diğer ürünlerde de tüketimin artması sonucu oluşan talep artışından dolayı fiyatlarda akıl almaz artışlar yaşanmaktadır.
Bunun en önemli nedenlerinden başta geleni; üretim yetersizliğidir.
İthalata bağlı ürünlerde dolar artışına bağlanan zamlar artık yeterli ürün bulamamak ile de had safhaya ulaşmıştır.
Özellikle, yağ fiyatlarındaki artış vatandaşın alım gücünün de üstüne çıkmıştır.
Salgın başlangıcı itibari ile bakliyat sektöründeki fiyat artışları yavaşlamasına rağmen tüketiciye ulaşma aşamasında fiyatlar oldukça yüksektir.
Perakende piyasası ile ilgili yasanın halen bir türlü çıkartılmamış olması bu piyasalardaki denetim yetersizliği de eklenince fiyat artışları bir şekilde kontrol altına alınmadığı gibi önemli oranda vergi kaybına da neden olunmaktadır.
Geçmişten beri esnaf odalarının da yetersizliği ve etkin olamamasından dolayı sahipsiz kalan esnaf kaderine terk edilmiştir.
Bakmayın siz zaman zaman esnaf goygoyculuğu yapan politikacı esnafına!
Esnaf, yıllardan beri perakende piyasalarına fincancı katırı gibi dalan ve esnafı bitiren çok şubeli yaygın marketlere karşı her şekilde savunmasız bırakılmıştır.
Her köşe başına, her apartmanın altına açılan bu üç harfli çok uluslu sermayenin ahtapot gibi yayılan kollarına karşı nedense bir türlü önlem alınamıyor.
Belki de böyle olmasını istiyor sermayenin efendileri!