Şimşek’e göre asgari ücret düşük değil!
Bakan Şimşek katıldığı televizyon programında Türkiye’de asgari ücretin düşük olmadığını iddia etti. Oysa asgari ücret, nisan ayından bu yana açlık sınırının altında
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, BloombergHT ve HaberTürk ortak yayınına katılarak ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerini paylaştı. Asgari ücretin düşük olmadığını iddia eden Şimşek, Haziran 2024 itibarıyla asgari ücretin 524 dolar olduğunun bilgisini verdi. Oysa asgari ücret, 3 aydır TÜRK-İŞ’in hazırladığı açlık sınırının altında. Ve satın alma gücüne göre sıralandığında Türkiye’deki asgari ücret, 27 Avrupa Birliği (AB) ülkesi 19’uncu sıraya yerleşiyor. Asgari ücretin yüzde 49 arttığını anımsatan Şimşek, ilk 6 ayda enflasyon yüzde 20’lerde olacağını ve asgari ücretin reel olarak artacağını öne sürdü.
EYT’NİN MALİYETİ 724 MİLYAR
EYT‘nin yıllık maliyeti finansman maliyeti ile birlikte 724 milyar TL olduğunu kaydeden Bakan Şimşek, Asgari ücreti vergi dışında bıraktıklarını belirterek “Bu sene bunun bütçeye maliyeti 670 milyar TL. EYT ile birlikte emekli başına çalışan sayısı 1,5 seviyelerine indi.” dedi.
Enflasyonun yavaşlamasından sonda vatandaşlara reel büyümeden pay vermeye devam edeceklerini söyleyen Şimşek, “Sabırla yola devam edersek bu enflasyonu düşüreceğiz. Bütün kesimlerin bir süre sabır göstermesi gerekecek. 2025’ten itibaren küresel finansal koşullar elverişli olacak. Bu dış kaynak noktasında elimizi güçlendirecek.” diye konuştu.
‘KÜRESEL SERMAYENİN BİÇTİĞİ ROL’
Bakan Şimşek’in asgari ücret ile ilgili değerlendirmelerini sosyal medya hesabından eleştiren iktisatçı Doç Dr. Baki Demirel ise “Sayın Şimşek kusura bakmasın Türkiye’de asgari ücret düşük değil diyorsa derdi yurttaşın refahını artırmak değildir. Memleket ekonomisini Mısır, Bangladeş vb. ülkeler seviyesinde görmekte ve küresel sermayenin biçtiği rolü kabul etmektedir. Bu yüzden bizler ‘yerel’iz onun gözünde. Tüm emekçi kardeşlerim iyi bilsin bu gerçeği. Kendi ağzından üçüncü dünya ülkesi olduğumuzun ilanıdır bu beyan. 22 yılın sonunda gelinen nokta bu ve sayın bakan açıkça söylemiş. Oysa neydi Atatürk vizyonu; memleketi muasır medeniyet seviyesine çıkartmak…” ifadelerini kullandı.
‘PAKET SÜZGECİMİZDEN GEÇMEDİ’
Vergi paketi ile ilgili gündeme de değinen Mehmet Şimşek, üzerinde tartışılan paketin kendi süzgeçlerinden geçmediğine dikkat çekti. Kazandığı halde vergi vermekten imtina eden kesimlerle mücadele edeceklerini vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti:
“Türkiye’de birçok kesim vergiden imtina ediyor, ciddi bir kayıtdışılık var. Biz verginin tabanını büyüterek sonuç alacağız. Bizim iki temel ilkemiz var. Vergide adaleti sağlamak ve uygulamada etkinliği sağlamak. Türkiye’nin vergilerinin gelire oranı yüzde 21 bile değil. OECD’de en düşük vergi yüküne sahip ikinci ülkeyiz. Türkiye’de dolaylı vergilerin milli gelire oranı yüzde 9,1. AB’de bu oran yüzde 13,6. OECD ülkelerinde yüzde 10,5. Burada sorun doğrudan vergi gelirlerinin düşük olması. Bizim tercihimiz vergilendirilmeyen alanlardan vergi almak, yeni bir vergi yükü getirmek değil.
“Çok uluslu şirketlere yüzde 15 asgari kurumlar vergisi getiriyoruz. Yurt içinde asgari kurumlar vergisi çalışıyoruz. Kuyumcunun beyan ettiği aylık matrah geçen sene 16 bin TL seviyesinde. Bütün bu alanlarda yetki alıp, hasılat tespiti yapacağız, hasılata aykırı beyanlardan izahat isteyeceğiz, sonrasında harekete geçeceğiz. Kayıt dışılıkla mücadele edeceğiz. GYO’ların vergi istisnalarını kaldırmayı düşünüyoruz. Yap-işlet-devret şirketlerine yüzde 30 vergi düşünüyoruz. Bu pakette değil ama belki bir sonraki pakette Borsa kazançlarının vergilendirilmesini çalışıyoruz.
HASILAT TESPİTİ YAPILACAK
“İşletmelerde artık hasılat tespitine gideceğiz. Türkiye’de 1,1 milyonun üzerinde kurumlar vergisi mükellefi var. Kurumlar vergisi mükelleflerinden yarısından çok fazlası vergiden kaçınmaya çalışıyor. Geçenlerde bir yapay zeka şirketi ziyaret etti. Kurumlar vergisinin tüm defterlerini inceleyecek bir modül geliştirebilir misiniz diye sorduk. Bunu geliştirmek için kapımız şirketlere açık.
“Biz az kazanandan en az vergiyi almak için bir sistem kurgulayacağız ama çok kazananları uyarıyorum çok kazananları buradan uyarıyorum. Vergiden kaçınmanın cezalarını artıracağız, denetimleri sıkılaştıracağız. Giderek burada daha çok yapay zekayı devreye alacağız. Vergi denetim elemanlarımız için bütün teknolojileri devreye alacağız. Yurt dışı çıkış harcında taslağın son hali verilmedi. Şu anda vergi taslağı ham durumda. Asgari kurumlar vergisi hususunu iş dünyası ile konuşacağız. Şu andaki pakette sermaye kazançlarının ilave vergilendirilmesi ilave çalışma gerektiriyor. Borsa konusu bu paketin konusu değil. Ama vergilendirilmeyecek alan kalmayacak. Kamu çalışanlarında kaç yerde görev alınırsa alınsın tek maaş olacak ve o maaşa da limit gelecek.”
Bakan Şimşek, “Kripto varlıkları vergi kapsamına alacağız. Belki bu pakette değil ancak bir sonraki pakette borsa kazançlarının da vergilendirilmesini çalışıyoruz.” sözlerini de kullandı.