Dolar 34,5063
Euro 36,4700
Altın 2.955,67
BİST 9.097,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 17°C
Hafif Yağmurlu
Adana
17°C
Hafif Yağmurlu
Cum 22°C
Cts 14°C
Paz 13°C
Pts 14°C

Tarlasını sürerken traktörünü haczettiler

Tarlasını sürerken traktörünü haczettiler
22 Eylül 2021 14:32 | Son Güncellenme: 22 Eylül 2021 14:34
A+
A-

Girdi maliyetlerinin hızla artışı sonucunda üreticinin beli büküldü. Köylümüz, haciz terörüyle karşı karşıya. Kırşehir’de Tarım Kredi Kooperatifi’ne borcunu ödeyemeyen çiftçi Şevket Eker’in traktörüne tarlada çalışırken el konuldu. Eker, ‘Biz derdimizi kime anlatacağız.’ diye feryat etti

Toprağı ve traktörü geçim kaynağı olan çiftçi, zor günler geçiriyor. Bin bir zahmetle baktığı bu topraklarda üretmek, ülkeyi kalkındırmak istiyor. Ancak hem girdi maliyetlerinin artması hem de bu yıl yaşanan kuraklık, çiftçinin belini iyice büktü. Bir de üstüne Tarım Kredi ve bankalara olan borç faizleri geldi. Ürünü para etmeyince borcunu ödeyemeyen çiftçinin traktörlerine icra işlemleri başlatıldı.   

Kırşehir’in Değirmenkaşı köyünde yaşayan pancar üreticisi Şevket Eker’in traktörüne Tarım Kredi Kooperatifi tarafından icra yoluyla el konuldu. Eker, Tarım Kredi Kooperatifi’nden gübre, ilaç gibi destekler aldığını, borcunun bir kısmını ödediğini ancak geri kalan yaklaşık 40 bin lirasını ödemekte zorluk çektiğini belirtti. Sabah saatlerinde Eker, traktörüyle tarlasında çalışırken karşısında jandarma, avukat ve icra memurlarını gördü. Kooperatifin ödeyemediği borcu nedeniyle haciz işlemi başlattığı traktör, Şevket Eker’in çaresiz bakışları arasında elinden alındı. Jandarma eşliğinde tarladan çıkarılan traktör, Eker’in karşı çıkmasına rağmen çekici kamyona yüklenerek götürüldü.

‘GÜCÜMÜZ YETMEDİ’

El konulan traktörünün götürülüşünü izleyen Eker, “Kimseye söyleyecek bir sözümüz kalmamış. Jandarma ile avukat ile icra memurları ile. Hiç kimseye gücümüz yetmedi. Tarlada çalışan traktörü bağladılar. Yedi eminde tutun dedik. Muhtarlığa teslim edin dedik. Bizi anlamadılar. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı vardı, çiftçinin traktörüne haciz konulsa da ama bağlanıp götürülmesi yoktu. Şimdi işimizi görecek traktör elimizde kalmadı. Tarlamızda bağladılar gittiler. Biz ne yapacağız kime derdimizi anlatacağız. Bize bir çözüm yolu bulun çaresiz kaldık” diye konuştu.

‘ÇİFTÇİNİN DERDİ GEÇİM’

Çiftçi Dayanışma Platformu Başkanı Ömer Sarı da Amasya’nın Büyükkızılca köyünde sebze üretimi yapıyor. “Traktörlere haciz olaylarını bundan sonra çok göreceğiz” diyen Sarı, köylerinin 250 hane olduğunu, köylünün kışa çok zor şartlarda gireceğini belirtti. Sarı, “Kışın kömür yakıyoruz. Geçen yıl bin 300 TL olan kömür, bu yıl 2 bin 600 TL. Geçen yıl 10 bin liralık kömür yaktım. Bu yıl 25 bin TL tutuyor. Çarşıya göçmeyi bile düşünüyoruz. Çarşıda ev kiralayıp doğalgaz yakacağız, 3 ay, çarşıdan ev tutsak daha ucuza mal oluyor” dedi.

‘HACİZLER DEVAM EDECEK’

Hacizlerin devam edeceğini söyleyen Sarı, şöyle devam etti: “Bir yapılandırma yaptılar. Çiftçi, peşinatı ödemek için traktörünü satıyorsa bu yapılandırmanın bir anlamı yok. Şu anda çiftçiler, bu yapılandırma için evindeki traktörünü satıp peşinata yatırmayı düşünüyor. Çünkü kazandığı parayla ilk peşinatı ödeyemiyor.”

Çevre köylerdeki durumun da aynı olduğunu söyleyen Sarı, “İnanın köylerde herkesin konusu tarım kredi borçları, geçim şartları. İnsanlar hep bunu konuşuyor artık. Köylünün kömür alacak gücü yok. İşin içinden çıkamıyor çiftçiler. Yetkililerden derhal bu işe bir çözüm bulmalarını istiyoruz. Çözüm bulunamazsa araçlarımız gidecek” ifadelerini kullandı. 

‘GALERİLER, 31 EKİM’İ BEKLİYOR’

Traktör bayileri ve galericilerin ağzını açmış 31 Ekim’i beklediğine de vurgu yapan Amasyalı üretici, şöyle devam etti: “31 Ekim’den sonra traktör fiyatları düşecekmiş. Çünkü köylü komple satacak diye konuşuyorlar. Bunu artık görsünler. İnsanlar 31 Ekim’de peşinatı ödeyemediği zaman 100’ye satacağı traktörü daha ucuza vermek zorunda kalacak.”

‘FAİZE, FAİZ ÖDEMEK İSTEMİYORUZ’

Ömer Sarı çiftçilerin borçlarını ödemek istediğini ancak faize faiz ödemek istemediklerini zaten ödeyecek de güçlerinin olmadığını belirterek, taleplerini şöyle açıkladı: “Faizler silinsin, anapara 5’e bölünsün, ödemeler 1 yıl ertelensin.”

ÇİFTÇİ DAVA HAKKINI KULLANABİLİR

Avukat Meryem Aydın Yıldız, çiftçinin arazisi olmadan çiftçilik yapamayacağını, bu araziyi işlemek için traktöre ihtiyacı var ise bu traktörün de haczi kabil olmayan mallar arasında sayılması gerektiğini belirtti. Avukat Yıldız, İcra İflas Kanunu’nu hatırlattı: “İİK m.82/4 gereği; ‘borçlu çiftçi ise kendisinin ve ailesinin geçimi için zaruri olan arazi, hayvanlar, nakil vasıtaları, diğer eklenti ve ziraat aletleri haczedilemez. Borçlu sanat erbabı ise sanat ve mesleği için lüzumlu olan araç, gereç ve kitapları haczedilemez. Arabacı, kayıkçı, hamal gibi küçük nakliye işiyle geçimini temin eden borçlunun nakil araçları da haczedilemez. Burada bahsedilen arabacıdan kasıt otobüs veya dolmuş sahibi değildir. Küçük çaplı nakliye erbabıdır. Kargo araçları haczedilebilir.’”

‘ÇİFTÇİNİN SORULARI YANITLANMALI’

Çiftçilerin traktörlerinin haczedildiğinde ve yediemin depolarına kaldırıldığında çiftçinin geçimini sağlamak için araç gereci elinden alınacağına dikkat çeken Yıldız, “Çiftçilerimiz, ilgili mahkemelere başvurarak şikâyet ve dava haklarını kullanabilirler. Tarım Kredi Kooperatifleri konusunda borçların net olmaması, faizlerin neden bu kadar yüksek olduğu ve neye göre belirlendiğinin bilinmemesi, kooperatifin ortağı olan çiftçilerimizin bilgi taleplerinin karşılıksız bırakılması gibi pek çok sıkıntı yaşanmaktadır. Mahkemeler ancak başvuru yapılması durumunda icra dosyalarını inceleyebilmektedir.” dedi.

VATAN PARTİSİ’NDEN SERT TEPKİ

Vatan Partisi Örgütlenme Bürosu yöneticisi Furkan Yüce konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Kırşehir’in Değirmenkaşı köyünde çiftçimiz Şevket Eker, sabah tarlasında çalışırken traktörü, jandarma eşliğinde haczedildi. Tarlada çalışan çiftçinin elinden traktörünü alan bu sisteme isyan ediyoruz. Traktör olmazsa üretim olmaz. Üretim olmazsa çiftçi borcunu nasıl ödeyecek? Çiftçi üretemezse insanlarımızı neyle doyuracağız? Türk çiftçisini yok eden bu sistemi kökünden değiştireceğiz. Çiftçimizi batırmayacağız. Çiftçi batacağına bankalar batsın diyoruz. Üretimi baltalayan bütün uygulamaları reddediyoruz. Vatan Partisi Türk çiftçisinin traktörünü hacizcilerin eline bırakmayacaktır. Çiftçilerimizin yanındayız. Bu çarpık düzeni, üreticilerimiz ile birlikte değiştireceğiz.” (Kaynak : Aydınlık)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.