Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 33°C
Yağmurlu
Adana
33°C
Yağmurlu
Paz 36°C
Pts 34°C
Sal 32°C
Çar 33°C

Vergide adalet mi?

Vergide adalet mi?
24 Haziran 2024 11:19
A+
A-

Türk ekonomisinin en önemli yapısal sorunlarından biriside belki de en önemli sorunlarının başında vergi de adalet var mı yok mu?

Türkiye’de  ödenen vergilerin  yüzde 70’ine yakın bir kısmı dolaylı vergilerdir.

Doğrudan alınan gelir vergisi oranı  da yüzde 30’lar dolayındadır.

Dolaylı vergiler ekonomilerde en adaletsiz vergilerdir.

Toplumu  yoksullaştırıcı ve gelir dağılımını bozam bir etkiye sahiptir.

Bunun da nedeni her bireyin tüketeceği ve satın alabileceği  ekmek,süt,peynir,sebze,meyve gibi yiyecek,içecek ve giyecek gibi doğrudan tüketilen  mallara her birey aynı oranda vergi ödemektedir.

Asgari ücret alan veya  10 bin TL emekli maaşı alan bir kimse holding sahibi birisi veya yüksek gelir sahibi birisi aynı oranda vergi vermektedir.

Dolaysız yani doğrudan alınan vergiler ise kurumlar ve şirket vergileri ve kazançlardan alınan vergilerdir.

Son yirmi yılda ülkemizde vergide adaletsizlik gittikçe  artmaktadır.Gelir  ve kurumlar vergisi toplanamadıkça   dolaylı vergilere yüklenilmektedir.

Devlet vergi açığını dolaylı vergileri artırarak  kapatmaya çalışmaktadır.Bunun sonucunda ise milli geliri  Avrupa ülkelerinin dörtte birine ulaşamayan ve üstelik de bu geliri adaletsiz biçimde dağıtan ülkemizde vatandaşlar  benzin ve iletişim gibi ürün ve sektörlerde Avrupa’nın en yüksek vergisini ödemek zorunda kalıyor.

Özellikle son on yılda başta akaryakıt  olmak üzere bir çok üründe  vergiler artırılmıştır.Hatta kendiside  bir vergi olan ÖTV’den bile KDV alınabilmiştir.

Türkiye geldiğimiz durumda vergi gelirlerinin yüzde 70’ine yakın bir kısmını dolaylı vergilerden toplayabilmektedir.Bunun da en büyük nedeni finansal kazançların vergilendirilmemesi,vergiden kaçınma ve kaçırma  karşısında  etkin ve vazgeçirici tedbirler alınamaması ve kayıt dışı ekonomidir.

Finansal kazançlar vergilendirilmediği gibi rantsal kazançlarda yeterince ve etkin şekilde vergilendirilemediği için  vur abalıya misali vatandaşın sırtına  dolaylı vergiler yüklenilmektedir.

Geçmişten beri Türkiye’nin önemli kamu kuruluşları  elden çıkartılmış özelleştirme adı altında yok pahasına satılmış ve  bu kurumlardan elde edilen yüksek kazançlar ve vergiler kaybedilmiştir.

Bir ekonomide kayıt dışı uygulamalara  göz yumulursa,finansal kazançlardan vergi alınmazsa,rantsal kazançlar yeterince vergilendirilmezse, yüksek kazanç elde eden bankalar  etkin şekilde  vergilendirilmezse,serbest meslek sahipleri yeterince vergilendirilmezse  vergide adalet sağlanır mı?

Yine ülkemizin önde gelen sanayici ve iş insanlarının kişisel servetleri artarken  şirket kazançlarını dönem sonunda kar payı adı altında kendi kişisel servetlerine aktarılmasını da  etkin şekilde vergilendirmek gerekmez mi?

Türkiye’de şirketler fakirleşirken! Şirket sahipleri  de ne var ki hızla zenginleşmektedir.Bu şekilde  bir zenginleşmenin önüne geçilmeli ve vergilendirilmelidir.

Bir ülkede  vergide adalet olmazsa   orada gerçek adalet sağlanır mı?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.