Dolar 34,7395
Euro 36,5506
Altın 2.950,03
BİST 9.827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 14°C
Hafif Yağmurlu
Adana
14°C
Hafif Yağmurlu
Çar 18°C
Per 19°C
Cum 20°C
Cts 19°C

‘Yanan ormanlar imara açılamaz’

‘Yanan ormanlar imara açılamaz’
28 Ağustos 2023 09:41
A+
A-

Çanakkale’de 22 Ağustos Salı günü başlayan orman yangını 24 Ağustos Perşembe günü kontrol altına alındı.

Yanan alanda soğutma çalışmaları devam ederken akıllarda tek bir soru vardı “Ormanlar geri gelecek mi?” Aydınlık’a soğutma faaliyeti sonrası yapılacak çalışmaları anlatan Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz, bir yıl içinde bölgede yeniden ağaçlandırma çalışması başlayacağını söyledi.

  • Soğutma faaliyetlerinden sonra nasıl bir çalışma yürütülecek?

Soğutma faaliyetleri bittikten sonra Orman Genel Müdürlüğü (OGM) yanan alanda örtü temizliği dediğimiz sahanın temizlenip ağaçlandırmaya elverişli olması için çalışmalar yapılacak. Bunu yaparken de bu yerin programda olup olmamasına bakılmaz. Devlet ağaçlandırmaya dönük çalışma yapacak. Sonbahar dönemi itibari ile temizlik tamamlanırsa ilkbahar döneminde de tohum ekimi gereken yerlere tohum ekimi, fidan dikimi gereken yerlere de fidan dikimi yapılacak. Bir yıl içerisinde Çanakkale’nin eski haline dönmesi için ağaçlandırma çalışması başlamış olacak.

‘YANAN ORMANDA TÜR DEĞİŞİKLİĞİNE GİDİLMEZ’ 

  • Ağaçlandırma çalışması yapılırken tür değişikliğine gidilir mi?

Yanan ormandaki ağaç türlerinde bir değişikliğe gidilmez. Özellikle kızılçam türü için kamuoyunda çok ciddi spekülasyonlar yapılıyor. Oysa kızılçam Türkiye’nin bin yıllık geçmişinde yer alan bir ağaç. Ayrıca yangına dayanıklı bir tür. Ormanlaştırılması kolaydır. Örneğin bir kayın ormanında yangın görüldüğü zaman burayı tekrar ağaçlandırmak epey bir zaman gerektirir. Kızılçam alanlarında ise temizlik yapıldıktan sonra tohum ekimi ve fidanların serpiştirilmesi vasıtasıyla çok kısa sürede ağaçlandırma sağlanır. OGM’nin tür değişikliğine gideceğini düşünmüyorum.

  • Çanakkale’de köylüler özellikle kızılçam ağaçlarının geri dönmesini istedi. Geçmişte farklı tür ağaçların ekilmesinden rahatsızlık duyduklarını iletenler oldu.

Yol güzergahlarında ve yerleşik yerlerin kenarlarında Yanan Orman Alanlarının Rehabilitasyonu Ve Yangına Dirençli Ormanlar Tesisi Projesi (YARDOP) dediğimiz proje uygulanabilir.

  • Nasıl bir proje bu YARDOP?

Yangınlara karşı direnci arttırmak için hassasiyet durumuna göre 300 üzeri bir bantta yöreye uygun yangına dayanıklı ağaç türleri dikilerek bahçe, anız ve piknik yangınının ormana sıçrayarak zarar verme engellenir. Çanakkale’deki yangında yol güzergahları ve köy sınırlarında bu şekilde bir çalışma düşünülüyorsa bu tür değişikliği olarak algılanmamalı. Sadece bundan sonra olası yangın çıkma riskini azaltmak adına bir tedbirdir. Tabi bu şu an projede var mı yok mu bilmiyoruz. Çünkü iş daha çok sıcak… YARDOP’un dışında tür değişikliğine gidilmez.

‘HODRİ MEYDAN’ 

  • Yangınların orman alanlarını turizme tahsis etmek, imara açmak gibi amaçlarla başlatıldığını söyleyenler var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Anayasanın 169. maddesi gereği orman yangını görmüş alan orman yapılmak dışında kullanılamaz. Yasa bunu emrederken hâlâ burası imara açılacak, turizme açılacak gibi söylemlerin bir cehalet beyanından başka bir şey olmadığı nettir. Bu konuda iddia sahibi olanlar varsa 2021 yılında Antalya’dan başlayıp Muğla’yı da etkisi altına alan 50 küsür civarında ilimize sirayet eden ciddi bir yangın yaşadık oraya dönüp baksınlar. O zaman basın yayın kuruluşlarının, sanatçıların, siyasetçilerin bir kısmı bu yanan alanların kasıtlı yaktırıldığını ve imara açılacağını, turizme tahsis edileceğini söylemişlerdi. Yanan 139 bin 503 hektarlık alanın bir metrekaresinde bile ağaçlandırma faaliyeti dışında bir iş yapılmadı. Yeşil vatan savunucusu OGM çalışanları ile beraber temizlik yapıldı. Tohum ekimi ve fidan dikimi tamamlandı.

Bir meslek örgütü yöneticisi olarak hodri meydan diyoruz. Orman teşkilatı çalışanlarına haksızlık ettiklerini, Orman Genel Müdürlüğü’ne iftira attıklarını görmek için sahaya buyursunlar. Antalya’da ve Muğla’daki turizme tahsis edildiğini gösterecek bir metrekare yerleri yok… Buna rağmen Çanakkale için bu spekülasyonu yapıyorlar. Dürüstlük zerresi taşıyan söylem sahiplerini sahaya davet ediyorum. Tüm basın mensuplarıyla beraber Antalya’daki yanan alanlara gidelim bize orada imara ayrılmış yerleri göstersinler. Yangın gören orman alanlarının ormanlaştırma maksadı dışında bir gaye için kullanılacağı iftirası koca bir yalan ve sahtekarlıktır.

ZEYTİNLİĞE ÇEVİRMEK MÜMKÜN DEĞİL

  • Kızılçam değil de zeytin dikelim diyenler oldu…

30 yıllık memuriyet, sivil toplum ve ormancılık disiplini geçmişine sahip biriyim. Ormanlarla alakalı Türkiye’de ağzı olan herkes konuşuyor. Şu anda ben petrolle alakalı konularda ne kadar yetkinsem ormancılıkla alakalı konuşan ama bu işi hiç yapmamış kişilerin yetkinliği de bu kadardır. 30 yıldır bu devletin her kademesinde görev yaptım, 6 yıldır da Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanlığı görevini yürütüyorum. Söylemeye cesaret edemediğim teknik bilgi ve birikimimle vakıf olmadığım konuları büyük cesaretle uzman olmayan herkes konuşuyor. Zeytinliğin dikilmesi orman yangını görmüş bir alanda kanunen mümkün değildir. (Kaynak: Aydınlık)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.