Zincir koptu, artık fiyatlarla istedikleri gibi oynuyorlar!
ADANA MUHALİF- İNCELEME / ARAŞTIRMA
Temel gıda ürünlerindeki fiyatlar sürekli yükselmekte, buna karşın hiçbir tedbir alınamamaktadır nedense!
Esnaf derneklerinin yöneticileri ise, göstermelik birkaç demeçten öteye giden giden bir şey yapmamaktadırlar.
Tarım ürünlerinin önemli bir kısmı zincir mağazalar tarafından satın alınmakta ve tüketicilere satış fiyatlarını da belirlemektedirler.
Bu tespit hiç şüphesiz doğrudur.
Bundan dolayıdır ki; tarladan alınan ürün beş kat fiyatla satılmaktadır.
Bu durumda üretici hiç memnun değil, tüketici ise yüksek fiyatlardan hoşnut değildir.
Sonuç itibariyle, hem üretici hem de tüketici zarar görürken, yaygın zincir marketler elde ettikleri karları yurt dışına transfer etmektedirler.
Aynı zamanda enflasyonist baskı unsuru da olmaktadırlar. Son yıllarda, temel gıda ürünlerindeki fiyat artışları, kontrol edilemez bir hale gelinmiştir.
Yıllarca esnafı yok sayarak, bu perakende zincirlerini savunan, destekleyenlerin bugünlerdeki timsah gözyaşlarını da ibretle izliyoruz.
Peki bu duruma birden bire mi geldik? Tabii ki hayır. Esnafı yok etmek uğruna kent merkezlerini AVM’ler ile dolduran, buna onay verenleri de unutmayalım.
Sistematik bir biçimde bu AVM’leri savunanlar kimlerdir ve bunlar kime oy veriyor, bunları da bilelim.
Yıllarca anlatıldı. Esnaf bu ülkenin temel taşıdır, taşıyıcı kolonlarıdır, dedik. Kimseler ciddiye almadı.
Bunları söyleyenleri çağdışı düşünmekle suçladılar.
Bu ülkede rekabet kuralları uygulanacak diye toptancı –dağıtım zincirleri yok edildi. Bu toptancı yapılanmasının ne işe yaradığını bir türlü anlamak istemediler.
Bunlar hem üretim noktasındakileri besleyen, hem de perekende noktalarına açık hesap ürün verip kredilendirme yapan, ürünlerin fiyat yapılanmasını dengeye kavuşturan yapılardı.
Hataları yok muydu?
Tabii ki vardı. Ama bu hataları tespit etmek ve düzeltmek yerine, yapıyı yok edip uluslararası dağıtım zincirlerinin esiri konumuna getirdiler.
Şimdi soruyorum, buradan kaç kişi bu gelişmeye karşı çıktı, sesini çıkardı. Kredi kartını cebine koyan ‘uyanık’ vatandaş bakkalı, bakkal toptancıyı, toptancı üreticiyi terk etti öksüz bıraktı.
Geldiğimiz noktada, üretici ve tüketiciler bu uluslararası dağıtım zincirlerinin av sahası durumuna geldi.
Ya esnaf masum mu? Bu ülkede, bu kadar AVM bu kadar GROSS MARKET, bu kadar ucuzluk mağazası açılırken neredeydi acaba? Kimileri buralara ürün satmaya çalıştı kimileri de onların taşeronu olmayı kabul etti.
Aralarında ne bir güç birliği, ne bir işbirliği yapmaya çalıştılar. Gelentehlikeyi görmezden gelerek bugünkü durumun suçluları arasında yerlerini aldılar.
Geldiğimiz durumun özeti; esnaf yok olma tehlikesiyle, çiftçiler ve üreticiler büyük dağıtım zincirlerinin taşeronu olmuştur.
Vatandaş ise, kredi kartlarıyla boğulmuş durumda. Aslında yok edilen, ele geçirilen koca bir ülkenin dağıtım zinciridir.
Konu ile ilgili kişi ve kurumları biraz düşünmeye ve harekete geçmeye davet ediyorum.